Cheney ba CIA tie om mystisk antiterrorprogram

Ble holdt hemmelig for de folkevalgte i åtte år.

HEMMELIGHOLD:  Tidligere visepresident Dick Cheney ga ordre om å holde antiterrorprogram hemmelig for de folkevalgte. Foto: Brendan Hoffman/Getty Images/AFP/Scanpix
HEMMELIGHOLD: Tidligere visepresident Dick Cheney ga ordre om å holde antiterrorprogram hemmelig for de folkevalgte. Foto: Brendan Hoffman/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På ordre fra visepresident Dick Cheney skal USAs etterretningstjeneste CIA ha hemmeligholdt et antiterrorprogram for de folkevalgte i åtte år. Fortsatt er det et mysterium hva programmet gikk ut på.

Saken er blitt et nytt kapittel i den betente historien om hva den forrige presidentadministrasjonen foretok seg i sin «krig mot terror», og ikke minst hva de folkevalgte fikk vite om de hemmelige operasjonene og tiltakene som ble innført.

Det hemmelige antiterrorprogrammet som nå er avdekket, skal ha blitt startet opp etter terrorangrepene i september 2001, men skal ennå ikke ha kommet ordentlig i gang.

Da CIAs nye sjef Leon Panetta ble gjort kjent med programmet i juni ga han umiddelbart ordre om at det skulle stanses. Så gikk han til Kongressen for å informere sikkerhetskomiteene i Representantenes hus og Senatet, ifølge ikke navngitte tjenestemenn.

Den nå avgåtte visepresident Cheney har ikke kommentert saken.

Utenlandsoperasjoner

Akkurat hva programmet gikk ut på er uklart. En tidligere CIA-tjenestemann opplyser at det ikke var knyttet til CIAs omstridte hemmelige flytting av fanger eller torturmetodene som ble tillatt brukt i avhør. Det var heller ikke knyttet til overvåkingen av amerikanske borgeres kommunikasjon med folk i utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer