Cheney ba CIA tie om mystisk antiterrorprogram

Ble holdt hemmelig for de folkevalgte i åtte år.

HEMMELIGHOLD:  Tidligere visepresident Dick Cheney ga ordre om å holde antiterrorprogram hemmelig for de folkevalgte. Foto: Brendan Hoffman/Getty Images/AFP/Scanpix
HEMMELIGHOLD: Tidligere visepresident Dick Cheney ga ordre om å holde antiterrorprogram hemmelig for de folkevalgte. Foto: Brendan Hoffman/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ordre fra visepresident Dick Cheney skal USAs etterretningstjeneste CIA ha hemmeligholdt et antiterrorprogram for de folkevalgte i åtte år. Fortsatt er det et mysterium hva programmet gikk ut på.


Saken er blitt et nytt kapittel i den betente historien om hva den forrige presidentadministrasjonen foretok seg i sin «krig mot terror», og ikke minst hva de folkevalgte fikk vite om de hemmelige operasjonene og tiltakene som ble innført.


Det hemmelige antiterrorprogrammet som nå er avdekket, skal ha blitt startet opp etter terrorangrepene i september 2001, men skal ennå ikke ha kommet ordentlig i gang.


Da CIAs nye sjef Leon Panetta ble gjort kjent med programmet i juni ga han umiddelbart ordre om at det skulle stanses. Så gikk han til Kongressen for å informere sikkerhetskomiteene i Representantenes hus og Senatet, ifølge ikke navngitte tjenestemenn.

Den nå avgåtte visepresident Cheney har ikke kommentert saken.


Utenlandsoperasjoner

Akkurat hva programmet gikk ut på er uklart. En tidligere CIA-tjenestemann opplyser at det ikke var knyttet til CIAs omstridte hemmelige flytting av fanger eller torturmetodene som ble tillatt brukt i avhør. Det var heller ikke knyttet til overvåkingen av amerikanske borgeres kommunikasjon med folk i utlandet.


Kilder sier hensikten med det mystiske programmet var å samle informasjon som kunne brukes til å gjennomføre hemmelige operasjoner i utlandet, men at det aldri kom så langt.


En tjenestemann med direkte kjennskap til Panettas orientering av Kongressen, sier CIA har mange programmer som er så tidlig i oppstartsfasen at det ikke anses som nødvendig å informere de folkevalgte.


Det kom likevel som en overraskelse for noen av kongressmedlemmene da de fikk vite at Cheney fikk et avgjørende ord om hvorvidt CIA skulle informere Kongressen, ifølge kildene.


Liten nytte overvåking

Cheney spilte en sentral rolle i programmet for overvåking av amerikanske borgere, en annen av de mye omdiskuterte antiterrormetodene til den avgåtte president George W. Bushs regjering. Overvåkingen ble i forrige uke kritisert i en granskingsrapport.

De fleste etterretningstjenestemennene som ble intervjuet av granskerne, hadde problemer med å finne konkrete eksempler der den omfattende overvåkingen har bidratt til å avsløre terrorplaner. Dessuten var avlyttingen så hemmelig, at etterretningstjenestemenn som eventuelt kunne hatt bruk for informasjon som ble samlet inn, ikke fikk den.


Avlyttingen ble gjort uten at etterretningen hentet inn tillatelse fra domstolene, noe kritikerne mener er i strid med loven.


Dårlig informasjon

Det har lenge pågått en strid mellom CIA og Kongressen om hvorvidt de hemmelige tjenestene holdt tilbake informasjon som de folkevalgte skulle blitt brifet om. Lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi, har hevdet at CIA villedet henne om bruken av såkalte «forsterkede avhørsmetoder», som omfatter bruk av teknikken waterboarding, der fangen får følelsen av å drukne.

Den nye CIA-sjefen Panetta har, ifølge ledende demokrater, innrømmet at CIA hadde for vane å villede Kongressen inntil han selv ble sjef der.


Demokrater i Kongressen forsøker nå å få igjennom en ny lov som vil gi flere folkevalgte enn i dag rett til å bli brifet om hemmelige operasjoner. Obama-administrasjonen har truet med å nedlegge veto mot denne loven, fordi de mener at det vil gjøre det vanskelig å sikre hemmelig informasjon.


(NTB)


VANLIG Å VILLEDE KONGRESSEN:  Leon Panetta skal ha innrømmet at CIA har hatt for vane å villede Kongressen om tjenestens arbeid før han selv ble utnevnt til CIA-direktør. Foto: REUTERS / John Javellana / SCANPIX
VANLIG Å VILLEDE KONGRESSEN: Leon Panetta skal ha innrømmet at CIA har hatt for vane å villede Kongressen om tjenestens arbeid før han selv ble utnevnt til CIA-direktør. Foto: REUTERS / John Javellana / SCANPIX Vis mer