ANKLAGES: Tidligere visepresident Dick Cheney anklages for å stå bak CIAs utvidete avhørsmetoder. Foto: AP Photo/Richard Drew
ANKLAGES: Tidligere visepresident Dick Cheney anklages for å stå bak CIAs utvidete avhørsmetoder. Foto: AP Photo/Richard DrewVis mer

Cheney får skylda for CIAs torturmetoder

«Sjokkerende» rapport fra Senatet hevder etterretningsorganisasjonen førte offentligheten bak lyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det amerikanske senatets etterretningskomité har besluttet å offentliggjøre en rapport som retter et særdeles kritisk søkelys på etterretningsorganisasjonen CIAs såkalt utvidete avhørsmetoder etter 11. september 2001.

Metodene, som ble brukt mot terrormistenkte, og som omfattet metoder som waterboarding, varetekt på ubestemt tid uten domstolsbehandling og hemmelige fengsler i utlandet, er tidligere blitt kritisert fra mange hold for å være reinspikka tortur.

Rapporten vil ikke bli offentliggjort før CIA selv har gjennomgått den og klarert at den ikke inneholder informasjons som må hemmeligholdes, men noen av hovedkonklusjonene er allerede lekket ut.

- Skamplett - Konklusjonene er sjokkerende. Rapporten avdekker en brutalitet som står i skarp kontrast til våre verdier som en nasjon. Den dokumenterer en skamplett i vår historie som aldri må få lov til å skje igjen. Dette er ikke hva amerikanere gjør, sier den demokratiske senatoren, Dianne Feinstein, som leder senatskomiteen, ifølge CBS News.

CIA skal i årevis ha dekket over hvor brutalt programmet var for folkevalgte og offentligheten, overdrevet betydningen metodene hadde for å håndtere terrormistenkte og tatt æren for kritiske etterretningsopplysninger som terrormistenkte hadde gitt dem allerede før de ble ofre for de brutale teknikkene, skriver Washington Post.

Men det er ikke bare CIA som får skylda. Sentrale demokrater mener at det særlig var vispresident under George W. Bush, Dick Cheney som tok kontrollen.

- Jeg mener at under Bush-Cheney-administrasjonene så satte visepresident Cheney en tone og en holdning for CIA. Mange folk i CIA er så patriotiske, de beskytter landet vårt for å unngå konflikter og vold. Men holdningen som var der, tror jeg kom fra Dick Cheney. Jeg tror han er stolt av det, sier demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, til CNN.

Men langt fra alle er enige i uttalelsene fra de to ledende demokratene.

SJOKKERT: Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein leder Senatets etterretningskomité. Foto: AP Photo/Molly Riley
SJOKKERT: Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein leder Senatets etterretningskomité. Foto: AP Photo/Molly Riley Vis mer

- Jeg har en enorm respekt for Dianne Feinstein. Vi jobber veldig tett med en rekke sikkerhetsspørsmål. Men med denne rapporten har jeg bare en annen mening. Dette er ikke en hellig gral. Den besvarer ikke alle spørsmål, sier det republikanske kongressmedlemmet, Mike Rogers, til CNN.

- For følelsesmessig Han er også kritisk til påstandene fra Pelosi.

- Hun politiserer saken på en måte som kan få folk til å trekke gale konklusjoner. Å si at alt dette handler om Dick Cheney gjør at dette blir svært politisk ladet, sier Rogers.

Tidligere CIA-sjef, Michael Hayden, anklager Feinstein for å være for «følelsesmessig».

- Motivasjonen for denne rapporten kan være for følelsesmessig fra senatorens side. Jeg tror ikke det fører til en objektiv rapport, sier Hayden til Fox News.

Han mener fortsatt at de utvidede avhørsmetodene ga viktig informasjons som blant annet hjalp USA med å finne al-Qaida-toppen Osama bin Laden, og avviser at CIA jobbet for å føre offentligheten bak lyset.

SKYLDER PÅ CHENEY: Demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: REUTERS/Stelios Varias
SKYLDER PÅ CHENEY: Demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: REUTERS/Stelios Varias Vis mer