Cheney fjernet fra lederskapet i Huset

Trump-kritikeren Liz Cheney er fjernet fra det republikanske lederskapet i Representantenes hus.

VRAKET: Liz Cheney møter pressen rett etter møtet hvor republikanerne i Huset stemte for å fjerne henne fra sin lederstilling. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP / NTB
VRAKET: Liz Cheney møter pressen rett etter møtet hvor republikanerne i Huset stemte for å fjerne henne fra sin lederstilling. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fram til nå har hun vært Republikanernes høyest rangerte kvinne i Kongressen, som deres tredje øverste leder i Representantenes hus.

Etter en avstemning onsdag morgen lokal tid er det altså klart at hun nå vrakes fra toppvervet.

Ifølge The Guardian kom Cheney ut og snakket med pressen etter møtet. Hun sa hun fortsatt ville jobbe mot «de veldig farlige løgnene fra den tidligere presidenten».

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sikre at den tidligere presidenten aldri nærmer seg det ovale kontoret igjen, sa hun.

- Den eneste synden Liz har begått, er å si sannheten. Jeg står med Liz, jeg er stolt av henne, sier Adam Kinzinger, en av Cheneys få støttespillere i partiet.

Trump slår tilbake

Onsdagens avstemning kommer etter at republikanernes leder i Huset, Kevin McCarthy, skal ha blitt mer og mer misfornøyd med Cheney de siste ukene, skrev CNN i forkant av avstemningen. Cheneys holdning til Trump har nemlig utløst raseri hos mange republikanere som mener at hun heller burde fokusere på å hjelpe partiet til å vinne mellomvalget neste år, enn på splittelsen i partiet.

Ifølge The Guardian har Donald Trump gitt ut en uttalelse hvor han langer ut mot Cheney.

- Liz Cheney er et bittert og forferdelig menneske. Jeg så på henne i går og innså hvor dårlig hun er for Det republikanske partiet, skriver han om Cheneys tale i Huset tirsdag kveld.

Videre mener Trump at Cheney ikke har noen personlighet og at hun ikke har noe med politikk å gjøre.

- Hun er en krigshisser, hvis familie presset oss inn i den uendelige Midtøsten-katastrofen, den verste avgjørelsen i vårt lands historie. Jeg ser framover til å se henne som betalt bidragsyter på CNN eller MSDNC, skriver Trump videre, ifølge CBS News.

Liz Cheney er datteren til tidligere visepresident Dick Cheney.

2017: Daværende president Donald Trump gir Liz Cheney en penn etter å ha signert en presidentordre. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB
2017: Daværende president Donald Trump gir Liz Cheney en penn etter å ha signert en presidentordre. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB Vis mer

Tror på comeback

- Vi ser nå samme tralten vi har sett siden Trump ble president. Trumps kritikere får kjeft for å kritisere ham, for Trump «er ikke en konvensjonell politiker». Gitt det premisset blir personer som Liz Cheney problemet, ikke Trump, sa USA-ekspert Hilmar Mjelde, seniorforsker ved Norce forskningsinstitutt, til Dagbladet noen timer før avstemningen.

Ifølge Mjelde tilsier teorien at anti-Trump-fløyen fortsatt vil forbli i partiet.

- For ellers vil høyresiden splittes og tape alle valg framover. Men når Det republikanske partiet er blitt så dysfunksjonelt, tror jeg det er reelt rom for et nytt og normalt konservativt parti i USA.

Han ser tre alternativer hvor Cheney vil kunne gjøre et comeback:

- Cheney kan komme tilbake om personkulten rundt Trump tar slutt. Det kan skje om partiet taper i 2024, eller om et utbryterparti klarer å bli levedyktig.

Mjelde forklarer at Det republikanske partiet gjennomgår «det som i forskningen kalles en de-institusjonalisering og personalisering».

- Det domineres nå fullstendig av sin leder og hans alternative virkelighet. Derfor droppet partiet å lage nytt partiprogram i fjor, og interne motstandere fjernes.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Langet ut mot Trump

Cheney har stått ved sin kritikk av Trumps påstander om valgjuks, i tillegg til å ha kritisert den tidligere presidenten for hans rolle i å oppildne dem som stormet Kongressen i januar.

Hun har nektet å gi seg eller trekke tilbake kritikken.

Det er ikke mange timene siden sist hun langet hardt ut mot sine partifeller og den tidligere presidenten.

Tirsdag kveld lokal tid talte Cheney i Representantenes hus. Også da gjorde hun det klinkende klart at hun ikke kommer til å skygge unna kampen mot Trump.

- I dag står vi overfor en trussel Amerika ikke har sett før. En tidligere president, som provoserte fram et voldelig angrep på The Capitol i et forsøk på å stjele valget, har gjenopptatt hans aggressive innsats for å overbevise amerikanere om at valget var stjålet fra ham. Han risikerer å egge til ytterligere vold, sa hun.

Hun mener millioner av amerikanere har blitt misledet av den forrige presidenten.

- De har bare hørt hans ord, men ikke sannheten. Han fortsetter å undergrave vår demokratiske prosess og sår tvil om demokratiet fungerer i det hele tatt, sa Cheney.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer