Cheney skal ha holdt CIA-program vekk fra Kongressen

Hemmelig antiterrorprogram kan skape skandale i USA.

KAN VÆRE I TRØBBEL: Dick Cheney skal ha holdt et overvåkningsprogram vekk fra Kongressen. Foto: AP Photo/Susan Walsh/Scanpix
KAN VÆRE I TRØBBEL: Dick Cheney skal ha holdt et overvåkningsprogram vekk fra Kongressen. Foto: AP Photo/Susan Walsh/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere visepresident Dick Cheney oppgis av flere kilder med nær kjennskap til det amerikanske etterretningssystemet å ha holdt et massivt overvåkningsprogram skjult.

Cheney skal ha holdt dette skjult ikke bare fra folk flest - men også fra Kongressen, Amerikas lovgivende makt.

New York Times sprakk nyheten først, og avisa kan avsløre at CIA-sjef Leon Panetta skal ha informert etterretningskomiteene i Senatet og Representantenes hus om tilfellet 24. juni i år.

Topphemmelig
Panetta, som har en fortid som stabssjef for daværende president Bill Clinton, avbrøt programmet da han fikk høre om det. Dette skal ha skjedd 23. juni, dagen før han avslørte hemmeligheten til etterretningskomiteene i Kongressen.

Leon Panetta begynte i jobben som CIA-sjef 13. februar. CIA-programmet kan således ha vært aktivt i fire måneder uten at byråets sjef var orientert.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det Cheneys stabssjef David Addington som egenhendig bestemte hvem som skulle få innsyn i programmet. Dette gjaldt også innad i Bushs innerste krets, hvor ingen av ekspresidentens nærmeste kunne bli orientert om det massive antiterrorprogrammet, uten Addington og Cheneys godkjennelse.

Demokraten Panetta har tidligere kommet med krass kritikk av Cheney, og beskyldt ham for å ønske at USA skulle bli utsatt for et terrorangrep.

Brøt loven
Amerikansk lov krever at presidenten sørger for at de respektive komiteer i Kongressen til enhver tid er orientert om CIAs aktiviteter.

Således kan Cheney ha brutt loven, da han unnlot å informere Kongressen om programmet.

ORIENTERTE KONGRESSEN: Leon Panetta skal ha holdt en topphemmelig orienteringstale for etterretningskomiteene i Kongressen. Dette bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Scanpix
ORIENTERTE KONGRESSEN: Leon Panetta skal ha holdt en topphemmelig orienteringstale for etterretningskomiteene i Kongressen. Dette bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Scanpix Vis mer

Verken CIA eller tidligere CIA-sjef George Tenet ønsket å si noe konkret om programmet, eller den mulige avsløringen av lovbrudd på høyeste nivå.

- Det er ikke vanlig praksis for CIA å diskutere hva som kan ha blitt sagt i et lukket møte, sier CIA-talsmann Paul Gimigliano.

Satt i verk etter 9/11
Kilder New York Times har vært i kontakt med opplyser at programmet ble iverksatt etter 9/11-angrepene, som førte til en massiv omlegging av USAs sikkerhetspolitikk og etterretningsvirksomhet.

Innholdet i programmet er ikke kjent, men ifølge New York Times' kilder handler det ikke om bruk av alternative avhørsmetoder eller overvåkning av borgere på amerikansk jord.

Byrået har også tidligere vært gjenstand for lignende beskyldninger.

Vanntortur
Demokrat og leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, hevdet tidligere i år at hun ikke hadde blitt informert om at CIA benyttet vanntortur i avhør.

Byrået nektet for beskyldningene. Pelosis daværende rådgiver Michael Sheehy skal ha deltatt på et møte i september 2002, der han ble informert om bruken av de omstridte avhøringsteknikkene - blant annet om waterboardingen Abu Zubaida ble utsatt for.

AP har forsøkt å få en kommentar fra Dick Cheney i sakens anledning. Byråets reportere har ikke lykkes med dette.

KOM MED BESKYLDNINGER: Nancy Pelosi beskyldte tidligere i år CIA for å ha holdt bruken av vanntortur hemmelig. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix
KOM MED BESKYLDNINGER: Nancy Pelosi beskyldte tidligere i år CIA for å ha holdt bruken av vanntortur hemmelig. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer