Cheney skuffet over Libby-kjennelse

- «Scooter» tjente nasjonen utrettelig og med stor utmerkelse gjennom mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg er svært skuffet over denne kjennelsen, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske visepresidenten.

- «Scooter» tjente nasjonen utrettelig og med stor utmerkelse gjennom mange år i offentlighetens tjeneste, heter det videre.

Lekkasje

Libby, som var Cheneys stabssjef til 2005, ble tirsdag kjent skyldig i løgn, falsk forklaring og for å ha hindret etterforskningen av hvem som lekket identiteten til den hemmelige CIA-agenten Valerie Plame i 2003.

Lekkasjen var angivelig hevn for at Plames mann, diplomaten Joseph Wilson, beskyldte Bush-administrasjonen for å manipulere etterretningsopplysninger for å få et påskudd for å invadere Irak.

Kritikere har rettet en anklagende pekefinger både mot Cheney og Bushs mektige rådgiver Karl Rove i saken, men de har sluppet tiltale.

Bush lei seg

Straks etter at kjennelsen mot Libby var offentliggjort, sa Bush via en talskvinne at han var lei seg både for Libbys og for den tidligere stabssjefens families del.

- Presidenten vil respektere juryens kjennelse, sa talskvinnen Dana Perino, som ikke ville kommentere spekulasjonene om at Bush vil benåde Libby.

Libby, som nekter seg skyldig og ikke har villet forklare seg under rettssaken, ble kun frikjent på ett av fem tiltalepunkter. Det dreide seg om løgn overfor FBI-etterforskere.

Demokratene fornøyd

- Jeg er godt fornøyd med denne kjennelsen. Det er på tide noen i Bush-administrasjonen blir stilt til ansvar for manipulasjon av etterretningsmateriale og trakassering av alle som er kritisk til Irak-krigen, sa demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, i en kommentar.

<strong><b>SKUFFET:</strong></b>
USAs visepresident Dick Cheney er dypt skuffet over at hans egen tidligere stabssjef Lewis «Scooter» Libby er funnet skyldig i løgn og falsk forklaring. Foto: Scanpix
SKUFFET: USAs visepresident Dick Cheney er dypt skuffet over at hans egen tidligere stabssjef Lewis «Scooter» Libby er funnet skyldig i løgn og falsk forklaring. Foto: Scanpix Vis mer

Han fikk følge av presidenten i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, som mener saken har avslørt hvordan det arbeides i Bush-administrasjonens innerste sirkler.

- Rettssaken har avslørt en kynisk måte å håndtere opplysninger om nasjonens sikkerhet på og en klar plan for å sverte kritikerne av Irak-krigen, sa Pelosi.


NTB

FUNNET SKYLDIG: Lewis «Scooter» Libby risikerer 25 års fengsel.
TIDLIGERE AGENT:</B> Lewis "Scooter" Libby røpte Valerie Plames identitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer