Cheney til London for å diskutere krig

Visepresident Dick Cheney innledet søndag sin ti dager lange turne i 12 land i London, der han mandag skal diskutere USAs krigføring mot terrorister og «onde makter» med statsminister Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk presse kunne søndag fortelle at USA har bedt britene stille med 25.000 soldater til en styrke som skal angripe Irak. Meldingene ble tilbakevist av statsminister Blairs kontor.

- Ingen beslutning er tatt, og det har heller ikke kommet noen forespørsel, sa en talsmann.

Fra amerikansk hold har det de siste ukene lekket ut detaljerte opplysninger om det som synes å være en forestående storoffensiv mot Irak, et av landet president Bush i januar hevdet inngår i en «ondskapens akse».

Britisk strid

Et amerikansk angrep mot Irak har støtte fra bare 17 prosent av britene, og kan også føre til en dyp splittelse i Blairs eget parti.

62 av medlemmene av Labours parlamentsgruppe har undertegnet et opprop mot et slikt angrep.

- Hensynsløse elementer i Pentagon har nå fått vann på mølla som følge av Afghanistan, sier Donald Anderson, Labours formann i utenrikskomiteen i Underhuset.

Blant dem som har gjort det klart at hun ikke vil støtte et massivt militært angrep mot Irak, er bistandsminister Clare Short.

Atomplan

Britenes motstand mot en amerikansk-ledet omkamp mot Saddam Hussein er bare ett av problemene USAs visepresident Dick Cheney møter i London.

Tony Blair vil mandag også trolig kreve en forklaring på hvorfor president George W. Bush har bedt Pentagon utarbeide planer om bruk av atomvåpen mot Irak, Nord-Korea, Iran, Libya, Syria, Russland og Kina.

Pentagon-planen ble avslørt av Los Angeles Times lørdag, til Bush-administrasjonens fortvilelse.

Planen ble lagt fram for Kongressen 8. januar i år, og tar til orde for bruk av atomvåpen mot mål som kan motstå konvensjonelle våpen, som gjengjeldelse for angrep med atomvåpen og biologiske eller kjemiske våpen, eller i tilfelle overraskende militær utvikling. Hva som ligger i det siste er uklart.

Problemer for Cheney

USAs utenriksminister Colin Powell medga søndag at offentliggjøringen av atomvåpenplanene kunne komme til å vanskeliggjøre Dick Cheneys ti dager lange rundreise til 12 land.

- Dette vil gi Cheney andre ting å snakke om enn det han trolig hadde planlagt, sa Powell søndag.

Powell forsøkte samtidig å tone ned betydningen av de amerikanske atomvåpenplanene, og betegnet dem som ordinær militær planlegging og slettes ikke tegn på noe nær forestående atomangrep.

Heller ikke i land som Saudi-Arabia, Jordan og Egypt vil Cheney trolig få støtte til noe Irak-angrep, snarere kjeft for å legge for lite press på Israel slik situasjonen i Midtøsten har utviklet seg den siste uka.

Cheney skal også besøke Israel, Kuwait, De forente arabiske emirater, Bahrain, Qatar, Tyrkia og Jemen.

NTB-Reuters-AFP