Cheney vil avsløre alt fra tiden med Bush

Eks-visepresident Dick Cheney varsler at «foreldelsesfristen har gått ut» og kommer med ny bok.

SNAKKES PÅ TELEFONEN: George W. Bush og Dick Cheney da de møttes i januar i år. De to tidligere nære medarbeiderne snakkes på telefon nå og da, men de anser seg ikke for å være venner, skriver The Washington Post. Ifølge kilder de har snakket med mener Cheney at Bush sviktet og ga etter for presset fra opinionen. Et tegn på moralsk svakhet, ifølge Cheney.  Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
SNAKKES PÅ TELEFONEN: George W. Bush og Dick Cheney da de møttes i januar i år. De to tidligere nære medarbeiderne snakkes på telefon nå og da, men de anser seg ikke for å være venner, skriver The Washington Post. Ifølge kilder de har snakket med mener Cheney at Bush sviktet og ga etter for presset fra opinionen. Et tegn på moralsk svakhet, ifølge Cheney. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Den siste tida i Det hvite hus, følte Dick Cheney, USAs kanskje mest innflytelsesrike visepresident, at president George W. Bush sluttet å lytte til ham og ga etter for presset fra opinionen.

Det forteller kilder som har snakket med Cheney i forbindelse med hans memoarer som skal komme ut i 2011.

- I den andre presidentperioden følte han at Bush vendte ham ryggen. Han sa at Bush ble rystet av reaksjonene og kritikken han fikk. Bush ga etter for det, skriver avisa The Washington Post, og siterer folk som har deltatt i de uformelle drøftingene om den kommende boka.

Vil si hva han mener
- Det ble antydet at Bush ikke tok imot rådene fra Cheney. Han hadde vist en uavhengighet fra Cheney som han ikke hadde ventet. Det var tydelig at Cheneys doktrine var jernvilje til enhver tid - aldri be om unnskyldning - og at Bush var mer forsonlig, skriver avisa.

Bush og Cheney skal blant annet ha vært uenige om bruken av waterboarding eller såkalt vanntortur burde stanses, om stengningen av hemmelige CIA-fengsler, om nødvendigheten av Kongressens godkjennelse av overvåkningsprogram og diplomatisk tilnærming til Iran og Nord-Korea.

Som magasinet Time skrev i forrige måned, var Cheney også svært opprørt over at Bush ikke ville benåde, Lewis «Scooter» Libby, mannen som lekket identiteten til CIA-agenten Valerie Plame.

Robert Barnett, som framforhandlet bokavtalen med Cheney, sier memoarene vil være fullpakket med nyheter.

Cheney selv skal ha sagt at «foreldelsesfristen har gått ut» på mange av hemmelighetene han sitter på.

- Da presidenten tok avgjørelser jeg ikke var enig i, støttet jeg ham like fullt og gikk ikke ut og undergravde ham. Men nå snakker vi om etter at vi forlot Det hvite hus. Jeg sterke følelser rundt det som skjedde...Og jeg har ingen grunn til ikke å si rett ut hva jeg mener, skal Cheney ha uttrykt overfor forfatteren av biografien, Stephen Hayes.

Varm forsvarer
Forskjellen mellom Cheney og Bush var merkbar allerede i månedene etter at Barack Obama hadde tatt over.

Mens Bush holdt en lav profil og trakk seg tilbake i nabolaget i Dallas, kjørte Cheney en voldsom offensiv mot Obamas sikkerhetspolitikk og håndtering av det betente Guantanamo-spørsmålet.

Cheney har også opptrådt som en varm forsvarer av de tøffe avhørsmetodene som ble innført under Bush-eraen, og mener Obamas planer om å stenge fangeleiren på Cuba og bringe terrorfanger til USA er en trussel mot landets sikkerhet.

Ifølge John P. Hannah, Cheneys nasjonale sikkerhetsrådgiver i den andre perioden, er Cheney fortsatt drevet av frykten for at fiendtlige
stater skal skaffe seg atomvåpen og gi de videre til terrorister.