Cheney vil ha CIA-dokumenter for å vise at torturen var en suksess

Eksvisepresidenten i waterboard-krangel med Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noe av det første Barack Obama gjorde etter at han tok over som president, var å forby såkalt waterboarding.

Justisminister Eric Holder sa at det var tortur og at det var i strid med amerikanske verdier og prinsipper.

Obama har besluttet at de som utførte den omstridte teknikken ikke skal tiltales. Men i dag sier han at de som utarbeidet Bush-administrasjonens avhørsregler som åpnet metoden, kan bli rettsforfulgt, melder blant annet CNN.

- Det blir en sak for justisministeren, innenfor de grensene som forskjellige lover gir, sa Obama, som også kalt metoden umoralsk.

Cheney vil ha CIA-dokumenter

Bushs visepresident Dick Cheney er en personene som risikerer å bli stilt for retten på grunn av vanntorturen. Samtidig som han indirekte blir kalt uamerikansk og umoralsk av Obama, vil han vise at waterboardingen i hans øyne var en suksess, skriver Guardian.


Cheney ba i mars om å få flere dokumenter om bruken av metoden fra CIA, fordi han trengte dokumentasjon til selvbiografien han er i ferd med å skrive.

Han mener dokumentene viser at CIA fikk ut viktig informasjon som var viktig for USAs sikkerhet ved bruk av den omstridte teknikken.

- Jeg har sett rapporter som viste at vi fant ut ting i avhørene og at det hadde konsekvenser for landet vårt. Jeg har bedt CIA om å offentlige gjøre disse rapportene, slik at det amerikanske folk kan få muligheten til å se hva vi oppnådde og hvor god etterretningen var, sier Cheney i et intervju med Fox News.

Brukt av Røde Khmer

Waterboarding, eller simulert drukning, innebærer at fangen får helt store mengder vann over hodet mens han ligger på rygg, og dermed får følelsen av å drukne. Metoden skal tidligere ha blitt brukt både av den spanske inkvisisjonen og av terrorregimet til Røde Khmer i Kambodsja på 1970-tallet.


Forrige uke offentliggjorde Obama-administrasjonen detaljerte opplysninger om hvordan CIA har brukt metoder som allment betraktes som tortur mot mistenkte terrorister

Ifølge New York Times viste dokumentene at Khalid Sheikh Mohammed, mannen som regnes som en av hjernene bak 11. septemberangrepene i 2001, ble utsatt for vanntortur 183 ganger under forhørene.

En annen kjent terrorfange, Abu Zubaydah, ble utsatt for samme behandling 83 ganger.

VIL HA DOKUMENTER: Dick Cheney, her sammen med nåværende visepresident Jo Biden, da sistnevnte tok over Cheneys kontor. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
VIL HA DOKUMENTER: Dick Cheney, her sammen med nåværende visepresident Jo Biden, da sistnevnte tok over Cheneys kontor. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer