Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cheneys bomtur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Visepresident Dick Cheney dro til Midtøsten for å få araberlandenes støtte til USAs felttog mot Irak. Det fikk han ikke. Sett fra et fredssynspunkt ble heller ikke besøket hans i Israel særlig vellykket. Cheneys rundtur bør være en vekker for USA.
  • Ingen av araberlandene var villige til å bli med på et mulig angrep mot Saddam Husseins Irak. Ikke fordi de nødvendigvis elsker den irakiske diktatoren, men fordi det er konflikten mellom israelerne og palestinerne som er i fokus. Det er ikke i Irak det drepes folk for tida. For USA må det være ekstra bittert at ikke engang Kuwait støtter den harde linja til president George W. Bush.
  • USA bruker resolusjoner i FNs sikkerhetsråd for å legitimere et angrep mot Irak. Da er det ikke mer enn naturlig at araberstatene krever at USA på samme måte skal respektere FN-resolusjonene som krever at Israel trekker seg tilbake fra de okkuperte områdene på Vestbredden og i Gaza. Men noe slikt vil ikke USA være med på.
  • Etter Cheneys Israel-besøk eksploderte en ny selvmordsbombe i en buss i går. Minst sju israelere ble drept. Mens den amerikanske fredsutsendingen Anthony Zinni har gått i skytteltrafikk mellom palestinske og israelske ledere, valgte Cheney utelukkende å holde seg til israelerne, først og fremst statsminister Ariel Sharon. At USAs visepresident nektet å møte Arafat, ble ikke tatt nådig opp på palestinsk side. I går kveld ble det meldt at Cheney vurderer å møte Arafat i Egypt i neste uke. Det bør han gjøre.
  • George W. Bush kan ikke vente å få noe arabisk støtte for sine Irak-planer før fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne kommer på skinner igjen. USA kan ikke være en nøytral mekler når landet framstår som Sharons allierte. Både israelerne og amerikanerne må snart innse at israelsk tilbaketrekning fra okkuperte palestinske områder er det eneste som kan føre til et fredeligere Midtøsten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!