KONTROVERS: Her heves deler av det sørkoreanske fartøyet «Cheonan», som ble senket tidligere i år. En rapport utarbeidet av eksperter fra flere land, har konkludert med skipet ble senket av nordkoreanske torpedoer. Foto: AP Photo/Yonhap/Choi Jae-ku/SCANPIX
KONTROVERS: Her heves deler av det sørkoreanske fartøyet «Cheonan», som ble senket tidligere i år. En rapport utarbeidet av eksperter fra flere land, har konkludert med skipet ble senket av nordkoreanske torpedoer. Foto: AP Photo/Yonhap/Choi Jae-ku/SCANPIXVis mer

- «Cheonan»? Jeg vet ikke

Kim Jong-ils sønn om senkingen av det sørkoreanske skipet i sjeldent intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Kledd i dongeribukser, skjorte, hvit sixpence og italienske skinnsko, gikk Kim Jong-nam med på å gi et ytterst sjeldent intervju til den sørkoreanske avisa JoongAng Ilbo.

Det skjer samtidig med at hans far, Kim Jong-il, har sparket Nord-Koreas statsminister og i stedet innsatt Choe Yong-rim. Også Kim Jong-ils mektige svoger Jang Song-thaek ble forfremmet under et ekstraordinært møte i nasjonalforsamlingen i dag.

Omrokkeringen kommer etter at Sør-Korea formelt har bedt FNs Sikkerhetsråd om å straffe Nord-Korea, som de mener senket det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan 26. mars i år.

- Vet ikke Men kontroversen som har fått ekspertene til å frykte krig på den koreanske halvøya, ser ikke ut til å oppta Kim Jong-ils eldste sønn i særlig stor grad.

- «Cheonan»? Jeg vet ikke. Ikke spør, svarer Jong Nam, på spørsmål om episoden, ifølge nyhetsbyrået AP.

Jong-nam (39) ble sporet opp av den sørkoreanske avisa, da han befant seg på et hotell i gamblingbyen Macao i det sørøstlige Kina. Etter å ha spist frokost med en kvinne på Altira hotell, ga han et kort intervju i heisen på hotellet.

Jong-nam nektet for at han hadde planer om å flykte til Europa, slik det er blitt hevdet.

- Hvorfor skulle jeg det? Jeg kan dra dit på ferie, men jeg tror du bare har hørt rykter, sier 39-åringen.

Spekulasjonene om at han planla å søke asyl i Europa, oppsto etter at hans yngste bror Kim Jong-un ble utropt som arvtaker etter faren. Jong-un skal da ha planlagt attentat mot Jong Nam, for å fjerne enhver tvil om arverekkefølgen.

På kant Lenge var Jong-nam ansett som favoritten til å overta makten i det kommunistiske familidynastiet.

I 2001 skal han imidlertid ha havnet på kant med faren på grunn av sin kontroversielle livsstil. Da forsøkte han å reise inn i Japan under dominikansk pass for å besøke Disneyland i Tokyo.

Kim Jong-ils mellomste sønn, Kim Jong-chul, skal ifølge kilder tett på familien ha blitt regnet som for feminin til å bli den framtidige presidenten.

Derfor er det den internasjonalt utdannede yngstesønnen som regnes som Nord-Koreas neste leder.

FØRSTE: Kim Jong-nam, Kim Jong-ils eldste sønn vinker til reporteren i heisen på et hotell i Macao. Dette er det første intervjuet han gir til sørkoreanske medier. Foto: REUTERS/Shin In-Seop/JoongAng/SCANPIX
FØRSTE: Kim Jong-nam, Kim Jong-ils eldste sønn vinker til reporteren i heisen på et hotell i Macao. Dette er det første intervjuet han gir til sørkoreanske medier. Foto: REUTERS/Shin In-Seop/JoongAng/SCANPIX Vis mer