Chile feirer heltene sine i natt

De 33 gruvearbeiderne er i sikkerhet, nå feirer Chile med ny selvtillit.

JUBEL: Formann Luis Urzua og president Sebastian Pinera jubler etter at alle gruvearbeiderne er i sikkerhet. Foto: AP
JUBEL: Formann Luis Urzua og president Sebastian Pinera jubler etter at alle gruvearbeiderne er i sikkerhet. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En imponerende gjennomført redningsoperasjon ble fullført i natt. De 33 gruvearbeiderne er kommet i sikkerhet, etter 70 dager på 700 meters dyp.

- Chile er ikke det samme landet lenger. Det er ikke gruvearbeiderne heller. Vi er mer samlet og sterkere enn noensinne, sa president Sebastian Pinera etter at Luis Urzua som sistemann var kommet opp i friluft.

- Vi gjorde det på den chilenske måten, den riktige, fortsatte han, uten å nevne at landet har mottatt helt avgjørende hjelp fra blant annet USA.

Nyvunnen selvtillit Men det er det ingen chilenere som bryr seg om i kveld, og ikke mange andre heller, bortsett fra president Barack Obama, som passet på å nevne NASAs bidrag til kapselen som reddet de 33 arbeiderne.

Selvtilliten til både Pinera og Chile etter den vellykkede redningsoperasjonen skal nå hjelpe dem både på hjemme- og bortebane.

- Det er viktig å si at sikkerheten skal bli bedre. Dette er en lekse, ikke bare når det gjelder sikkerheten i gruvene, men for alle arbeidere i Chile, sier milliardæren Pinera, som videre annonserte at han skal i samtaler med fagforeningene i landet for å gjøre ord til handling.

Pinera har også gått offensivt ut og sagt at redningsaksjonen og den samlingen nasjonen nå opplever skal brukes til å avskaffe fattigdommen i landet - som første land i Sør-Amerika.

Ferdig med Pinochet Ikke like viktig som arbeideres sikkerhet, er Chiles rykte. Landet har de siste 40 årene vært mest kjent for Augusto Pinochets militærkupp, som endte med at den valgte presidenten Salvador Allende valgte å begå selvmord i stedet for å flykte landet.

Den tiden er over nå.

Hele verden har latt seg røre og bevege av historiene om lille Esperanza (Håp) som ble født mens far var nede i gruva, men som nå får vokse opp med en far som ble reddet fra dypet. Eller Claudio og Christina som måtte gjennom marerittet for å finne hverandre. Eller den stillfarne lederen Luis Urzua, som kom sist ut av gruva etter å ha holdt motet oppe hos sine 32 arbeidere i 70 dager.

Utrolige historier, som gjør at Chile kan riste av seg Pinochets spøkelse.

CHAMPAGNE: Sprudledråper ble sprutet over alt etter at redningsoperasjonen var 100 prosent vellykket. Foto: EPA
CHAMPAGNE: Sprudledråper ble sprutet over alt etter at redningsoperasjonen var 100 prosent vellykket. Foto: EPA Vis mer

- Når folk tenker på Chile, vil de ikke lenger tenke på Pinochets kupp, men på håpet og innsatsen bak den fantastiske redningsoperasjonen, sier president Pinera, forøvrig den første presidenten fra høyresida siden nettopp Pinochet.

- Mange millioner På spørsmål fra BBC om hvor mye redningsaksjonen har kostet Chile, svarte Pinera som følger:

- Det betyr ingenting, det er verdt det.

- Men hvor mange millioner kostet det?

- Mange millioner, sa han og gliste, før han sa noe han absolutt ikke trengte å fortelle sine landsmenn:

- I kveld feirer vi, det skal feires over hele Chile, i alle hjem. Men den viktigste feiringen er i hjetene våre, at vi sto sammen om dette.

HELE CHILE: Alle kirkeklokker i landet ringte for gruvearbeiderne. På gatene feiret folket. Foto: AFP
HELE CHILE: Alle kirkeklokker i landet ringte for gruvearbeiderne. På gatene feiret folket. Foto: AFP Vis mer