EVAKUERES: En eldre kvinne blir evakuert i byen Antofagasta i Chile etter det voldsomme skjelvet. Foto: REUTERS / NTB scanpix
EVAKUERES: En eldre kvinne blir evakuert i byen Antofagasta i Chile etter det voldsomme skjelvet. Foto: REUTERS / NTB scanpixVis mer

Chile-skjelvet rystet Antarktis 8000 kilometer unna

- Det var et stort skjelv, men det kan komme større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store områder langs kysten av Chile er strømløst etter 8,2.jordskjelvet cirka 100 kilometer utenfor Chile i natt.

Fem personer er bekreftet omkommet, to av hjerteinfarkt og tre er funnet knust i ruiner. 300 fanger rømte fra et kvinnefengsel i kaoset som oppsto i skjelvet. Flere områder er rammet av jordskred og branner.

En tsunami med cirka to meter høyere bølger enn normalt satte fart mot kysten, men den enorme katastrofen ser ut til å ha blitt avverget.

Kan komme større Men et jordskjelv kommer sjelden alene, og jordskjelv-ekspertene er ikke sikre på at dette var det største i en serie av flere hundre skjelv i området de siste ukene.

- Et 8,2-skjelv er veldig stort. Historisk er det sjelden at det kommer et større like etter, og jeg forventer ikke det. Men jeg har blitt overrasket tidligere, sier seismolog Steven J. Gibbons ved det norske jordskjelvsenteret Norsar til Dagbladet.

Han tenker tilbake på Fukushima-jordskjelvet i Japan i 2011.

- 9. mars 2011 kom det et veldig stort skjelv på 8-skalaen. Og da man tenkte det var over kom det et enda større skjelv på 9-skalaen bare to dager senere som førte til en tsunami. Man vet aldri, sier Gibbons.

- Vi kan ikke utelukke at det kommer et større skjelv nå, sier han.

Kan ikke varsle skjelv Det vet chilenske myndigheter også, som har iverksatt masseevakuering langs kysten og bedt folk om å flykte til fots og ikke i biler. De anmoder befolkningen om å ikke sove i sengene sine heller. Gibbons sier de ikke har mulighet til å forutse store skjelv i dag.

- Det er ikke mulig å forutse skjelv som er til hjelp for samfunnet. Vi kan ikke se når, hvor eller med hvilken styrke det vil komme, sier Gibbons.

Han får støtte fra geologen Rick Allmendinger ved Cornell-universitetet i USA.

RYSTET DRONNING MAUDS LAND: Jordskjelvet i Chile fikk Norsars målestasjon på Dronning Mauds land i Antarktis til å skvette i natt. Foto: Norsar
RYSTET DRONNING MAUDS LAND: Jordskjelvet i Chile fikk Norsars målestasjon på Dronning Mauds land i Antarktis til å skvette i natt. Foto: Norsar Vis mer

- Vi får håpe for befolkningen i det nordlige Chile sin skyld at dette var det store skjelvet, men vi vet at dette jordskjelvet på 8,2 ikke har utløst all energien i området, sier Allmendinger til NBC News.

Rystet Troll Gibbons sier til Dagbladet at skjelvet skjedde i et såkalt svært aktivt seismisk felt.
 
- Dette området var en høyaktuell kandidat for et stort skjelv. Det har ikke vært noe større skjelv der på mer enn hundre år. Skjelvet kunne observeres jorda rundt med registrerte overflatebølger, sier Gibbons.

Best så han det på Norsars målestasjon Troll på Antarktis.

- Der kom det kraftige registreringer, og det ligger hele 8000 kilometer unna Chile, sier han.

Han bemerker at siden episenteret for skjelvet var under havet cirka 100 kilometer fra kysten av Chile, har det fått såpass få konsekvenser.

- Hadde skjelvet vært nærmere kysten hadde katastrofen blitt mye større, sier han.

KAN IKKE UTELUKKE NYE, STØRRE SKJELV: Seismolog Steven J. Gibbons i Norsar. Foto: Privat
KAN IKKE UTELUKKE NYE, STØRRE SKJELV: Seismolog Steven J. Gibbons i Norsar. Foto: Privat Vis mer