MUSIKER: Musikeren Victor Jara ble drept i 1973, etter å ha blitt pågrepet under kuppet som veltet Chiles president Salvador Allende. Foto: FUNDACION VICTOR JARA, PATRICIO GUZMAN 
MUSIKER: Musikeren Victor Jara ble drept i 1973, etter å ha blitt pågrepet under kuppet som veltet Chiles president Salvador Allende. Foto: FUNDACION VICTOR JARA, PATRICIO GUZMAN Vis mer

Chilensk eksløytnant funnet skyldig i Victor Jaras død

43 år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Augusto Pinochets militæroffiserer er funnet skyldig i drapet på en av Chiles mest folkekjære visesangere og dømt til å betale familien hans 28 millioner dollar i erstatning.

Artisten Victor Jara, som sies å ha inspirert store musikere som U2 og Bob Dylan, var aktivist på venstresiden og ble pågrepet under det CIA-støttede kuppet som veltet Chiles president Salvador Allende i 1973.

Det ble også starten på Pinochets mangeårige diktatur i landet.

Etter kuppet var Jara blant de flere tusen dissidentene som ble tvunget inn på Estadio Nacional i hovedstaden Santiago, der han ble banket opp, torturert og skutt.

Løytnanten Pedro Pablo Barrientos Núñez, da 24 år gammel, var blant offiserene som hadde ansvar for fangene. Han flyktet til USA da Pinochet tapte valget i 1989 og har bodd der siden. Mandag ble han dømt for drapet på Jara i en føderal domstol i Orlando.

Et vitne, en tidligere vernepliktig fra Chile, fortalte retten at han hadde hørt Barrientos innrømme at det var han som skjøt og drepte Victor Jara.

Hovedpersonen selv satt ubevegelig da dommen mot ham ble lest opp. Den nå 67 år gamle eksløytnanten nektet å kommentere dommen for pressen, men advokaten hans, Luis Calderon, uttalte at de skal se på mulighetene for en anke.

Jara var 40 år da han ble drept på Estadio NacionalS. Hans nå 88 år gamle enke Joan og døtrene Manuela og Amanda var både glade og rørte over dommen.

– Dette var Victors dag. Dette var det første tegnet på rettferdighet i saken hans, og det skjedde her i USA, sa Joan Jara.

Totalt skal Augusto Pinochets regime ha tatt livet av så mange som 3.200 aktivister og andre politiske motstandere på 1970- og 1980-tallet.

(NTB)