Chilensk fly tar Pinochet hjem

Et chilensk transportfly står på en britisk militærflyplass og venter på å ta tidligere diktator Augusto Pinochet med hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske tjenestemenn benektet i går at det er tatt noen beslutning når det gjelder den arresterte eks-diktatoren Pinochet; om han skal utleveres til Spania og rettergang, eller settes fri.

I Chile skriver avisen El Mercurio at flyet står stand-by for å bringe Pinochet tilbake til Chile dersom britene løslater ham. Det er et legeteam om bord.

Flyet ankom militærbasen ved Brize Norton nær Oxford lørdag etter autorisasjon fra britiske myndigheter.

Slåss for Pinochet

Mandag møter Pinochets advokater igjen i retten i London for å argumentere for at han bør løslates.

En chilensk senator som besøkte Pinochet på sykehus i London søndag, sier Pinochets helse er blitt dårligere.

Den nå 82 år gamle tidligere diktatoren ble arrestert 16. oktober på sykehuset i London etter anmodning fra en spansk dommer, som vil ha ham utlevert og stilt for retten for folkemord, tortur og terror under militærregimet han ledet fra 1973 til 1990.

Voldsomt i Santiago

I Chiles hovedstad Santiago gikk unge demonstranter amok under en massemønstring søndag kveld. Det begynte som en feiring av at Pinochet er arrestert, og utviklet seg til voldelige opptøyer.

Rundt 15.000 mennesker deltok i den fem timer lange markeringen mot eks-diktatoren i O'Higgins Park. De sang, viftet med chilenske flagg og bar transparenter som sa «Dødsstraff for sjakalen».

Grupper av ungdommer brøt ut og begynte å kaste steiner og molotovcocktails mot politiet. Demonstrantene rev ned trafikklys, steinet biler, skjøt raketter i veibanen og slo inn postkasser. Politiet tok i bruk vannkanoner og tåregassgranater for å spre demonstrantene. 60 ble arrestert, ifølge politiet.

Over 200 er blitt arrestert i demonstrasjoner for eller mot arrestasjonen av den tidligere diktatoren.

(NTB-Reuters-AFP)