Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chilensk fly vil hente Pinochet hjem

Et fly fra Chiles flyvåpen kom i dag til en flybase i Storbritannia, der det skulle stå klart til å frakte den tidligere chilenske diktatoren Augusto Pinochet hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen har gitt flyet landingstillatelse, sa en talsmann for forsvarsdepartementet i London.

Lovlordene i Overhuset, som utgjør Storbritannias høyesterett, skal i morgen avsi kjennelse i spørsmålet om Pinochet skal få reise hjem, eller om han skal utleveres til Spania. Spanierne ønsker å stille Pinochet for retten for drap og tortur i perioden fra 1973 til 1990, da han styrte Chile eneveldig.

Hvis han ikke blir utlevert til Spania, får Pinochet trolig reise hjem til Chile. Et chilensk militærfly står derfor klart på Brize Norton-basen ved Oxford nordvest for London, der det fikk lov til å lande men ellers ikke får noen form for britisk assistanse.

Pinochet selv sitter i husarrest på en godt skjermet herregård nær London, der han bevoktes av politi døgnet rundt. Han ble arrestert i London i oktober i fjor i henhold til en spansk arrestordre, der han blir beskyldt for å være ansvarlig for tortur og drap på mer enn 3.000 mennesker.

Flere britiske aviser skrev i dag at lovlordene neppe vil godta Pinochets argument om at han som tidligere statsoverhode har diplomatisk status, og dermed ikke kan utleveres. Overhuset avviste allerede i november i fjor dette argumentet, men Pinochets forsvarere anket straks denne avgjørelsen.

(NTB-Reuters-DPA)