Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chilensk «mirakel»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et innlegg i Dagbladet sist lørdag hevder den norskeide lakseprodusenten Mainstream i Chile å være utsatt for meningsløs kritikk i Dagbladets reportasjer om arbeidsforholdene i bedriften, som er eid av Cermaq, et konsern der den norske stat er storaksjonær. Firmaets direktør krever en «uforbeholden unnskyldning til Mainstream og bedriftens 1200 ansatte» for «grunnløse påstander». I en pressemelding til chilenske aviser uttaler Mainstream at Dagbladets reportasjer er «en krenkelse av vårt store land Chile. Og vi kommer ikke til å akseptere det». De samme retoriske vendingene er blitt brukt mot andre kritikere av det «det chilenske miraklet», som lakseoppdrettet kalles, den siste tida.

Men det norskeide selskapets argumenter svekker ikke Dagbladets dokumentasjon på noe område. To av de ansatte som sto fram i reportasjen i Magasinet, sier til Dagbladet at Mainstream-ledelsen har forsøkt å presse dem til å signere dementier. En 22 år gammel filetarbeider står fast ved framstillingen av hvordan hun ble behandlet som gravid. Etter gjentatte møter med ledelsen om intervjuet med avisa, må hun nå ha psykologhjelp. En 41 år gammel kvinne nekter også å gå tilbake på at hun ble sagt opp på grunn av sin handikappede sønn. Det lokale arbeidstilsynets dokumentasjon av hvordan selskapet trakasserte og suspenderte en lovlig valgt fagforeningsleder, er overbevisende. Og det chilenske helsedepartementet bekrefter at feil og mangler ved sikkerheten var årsaken til at en dykker omkom på jobb.

Vi er enig med det chilenske helsedepartementet, som sier at Mainstreams ledelse driver med ansvarsfraskrivelse. Bortforklaringene tyder på mangel på respekt for nasjonale myndigheter. Den lokale ledelsens press mot Dagbladets intervjuobjekter vitner også om et tvilsomt forhold til alminnelig ytringsfrihet om arbeidsforhold.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen har bedt om en grundig redegjørelse av forholdene Dagbladet har beskrevet. Spørsmålet er om Mainstream og morselskapet Cermaq etter dette er i stand til å rette et tilstrekkelig kritisk blikk mot seg selv og sin egen virksomhet.