Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chilenske foreninger holdt krisemøte

Planlegging av hjelpeaksjon ble startet med ett minutts stillhet.

 ENGASJERTE:  Francisco Chavez (t.v) og Mario Neira har knapt sovet siden jordskjelvet på styrke 8,8 rammet hjemlandet lørdag morgen. I kveld var de likevel tilstede i Chilensk forening Oslo for å diskutere hvordan de best kan hjelpe. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ENGASJERTE: Francisco Chavez (t.v) og Mario Neira har knapt sovet siden jordskjelvet på styrke 8,8 rammet hjemlandet lørdag morgen. I kveld var de likevel tilstede i Chilensk forening Oslo for å diskutere hvordan de best kan hjelpe. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Han har nesten ikke sovet natt til søndag, Francisco Chavez, tidligere leder av Den chilenske kulturforeningen. Kvelden og natten ble brukt til å følge med på nyheter fra chilenske og internasjonale medier, og i formiddag troppet han opp til katolsk messe for spansktalende i Oslo.

- Vi var omtrent 400 chilenere i St.Josef-kapellet, og etterpå var det kirkekaffe. Vi vet at mange av de som kom på messen har slektninger i de hardest rammede områdene, men heldigvis hadde ingen av dem mistet noen. Folk mistet hus og alt annet, men ikke hverandre, sier Chavez.

Samhold Dagbladet møter ham på Veitvet senter i Oslo, hvor omlag 50 norskchilenere var samlet for å legge en slagplan for hvordan de kan hjelpe hjemlandet. Krisemøtet ble startet med ett minutts stillhet. Francisco Chavez forteller om stort samhold og engasjement ikke bare blant chilenere, men også andre latinamerikanere i Norge.

- Språket forener oss, vi er katolikker, vi liker fotball. Når noe som dette skjer så holder vi sammen, smiler Chavez.

Mario Neira, medarbeider i Radio Latin-Amerika, forteller at lokalradioen holdt sendinger gående til klokken fire om morgenen.

- Vi prøvde også å komme i kontakt med radioer i blant annet Concepcion, men lyktes ikke. Radiomastene har nok ramlet ned, sier Neira.

Samtidig forsøkte han å nå sine egne slektninger i byen Dichato, som i likhet med Concepcion ligger i den hardest rammede sonen.

- Klokken tre om morgenen fikk jeg endelig kontakt, men bare i fem minutter. Jeg snakket med sønnen til tanten min, som bor 25 meter unna stranden. Etter den første tsunamibølgen løp alle til stranden for å samle alt de kunne bruke som ikke var ødelagt, og det gjorde min 58 år gamle tante også. Så hun lever, sier Neira lettet.

InnsamlingsaksjonerForsamlingen, som blant annet bestod av ledere i en rekke ulike chilenske foreninger, diskuterte hvordan de skulle samle inn penger. En støttekonsert er på trappene, og det skal også samles inn klær som etterhvert skal skipes med container. Både FN, EU, Kina og USA har tilbudt Chile hjelp, men foreløpig har ikke landet takket ja.

Ifølge BBC sier innenriksminister Mariano Fernandez at tilbudene er en distraksjon så lenge myndighetene ikke har oversikt over situasjonen og vet hva de trenger hjelp til.

- På torsdag er det ventet at ONAMI, de chilenske myndighetenes hjelpesenter, skal forteller hvor og hvordan hjelpen bør kanaliseres. Og vi følger deres råd, sier Mario Neira.

- Uansett tror jeg de fleste først sender penger hjem til egen familie. Jeg var på Western Union og overførte penger i går, for kona mente vi måtte gjøre det med en gang.

 STILLHET:  De omlag femti norskchilenerne som var samlet holdt ett minutts stillhet for de som døde under jordskjelvet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STILLHET: De omlag femti norskchilenerne som var samlet holdt ett minutts stillhet for de som døde under jordskjelvet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer