Chilenske myndigheter: - Båten har ikke problemer, og vi vet ikke når den skal dra videre

Jarle Andhøys båt «Nilaya» og mannskapet tatt i arrest av den chilenske marinen.

BÅTEN: Dette er «Nilaya» på vei til Antarktis. Han måtte vende nesa tilbake mot Sør-Amerika etter et resultatløst søk etter svar etter «Berserk» forliste i fjor. 
Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix
BÅTEN: Dette er «Nilaya» på vei til Antarktis. Han måtte vende nesa tilbake mot Sør-Amerika etter et resultatløst søk etter svar etter «Berserk» forliste i fjor. Foto: New Zealand Custom Service / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i 21-tiden norsk tid i går at «Nilaya», med blant annet Samuel Massie og Jarle Andhøy om bord, ble tatt i arrest av den chilenske marinen.

Ekspedisjonens talsmann Rune «Supern» Olsgaard har fortalt at båten ble bordet av væpnede vakter, og at Andhøy først trodde at det var en tollkontroll.

- Etter det jeg forstår blir de nå holdt om bord i «Nilaya» inne på marinebasen, og blir bevoktet av soldater, sier Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl til Dagbladet.

Uten pass En talsmann for den chilenske marinen bekrefter at båten er tatt inn til deres base.

- Båten ikke har problemer, og vi ikke vet når den skal dra videre, opplyser de til Dagbladet.

Om bord i båten er også en statsborger fra New Zealand, som reiser uten pass.

- Ikke kjent Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt forteller at han ikke kjenner til om «Nilaya» var etterlyst av New Zealand.

- Det er opplagt at myndighetene i mange land, blant annet New Zealand og USA, har vært godt kjent med Andhøys ekspedisjon i Antarktis, men jeg er ikke kjent med at noen har etterlyst dem, sier Winther til Dagbladet.

Han forteller at polarinstituttet avventer med en eventuell anmeldelse til «Nilaya» og mannskapets ekspedisjon er over, og understreker at polarinstituttet ikke har noe med det som har skjedd i Chile å gjøre.

UD informert - Vi har mottatt informasjon fra Newzealandske myndigheter, som igjen har mottatt informasjon fra Chilenske myndigheter, om at båten er tatt inn til havn, sier pressevakt Hanne Melfald i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har ikke mottatt noen anmodning om bistand fra Jarle Andhøy eller noen av de andre på båten.

FORSTÅR IKKE: Ifølge Vordahl har ikke Andhøy fått en klar beskjed om hvorfor og hvor lenge de må være i arrest i Chile.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FORSTÅR IKKE: Ifølge Vordahl har ikke Andhøy fått en klar beskjed om hvorfor og hvor lenge de må være i arrest i Chile. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Utenriksdepartementet har heller ikke fått beskjed om at båten er tatt i arrest, eller at mannskapene på noen måte holdes mot sin vilje.

- Det vi har fått beskjed om er at båten er tatt til havn, sier Melfald.

Den norske ambassaden i Santiago er informert, og vil følge opp saken.

Jarle Andhøy og mannskapet var på vei igjennom chilensk farvann på vei fra ekspedisjonen i Antarktis, der de ønsket å finne svar etter at «Berserk» forliste i fjor, men måtte vende båten mot Sør-Amerika etter et resultatløst søk.