Chinook slår deg alltid i dam

Ny standard innenfor kunstig intelligens, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kanadiske forskere forteller at de gjennom de siste 18 årene har «løst» spillet dam. Dette har resultert i programmet Chinook, som vinner hver omgang dam den spiller mot en menneskelig motstander, melder nyhetsbyrået AP.

– Programmet kan klare minst uavgjort mot enhver motstander, enten med sorte eller hvite brikker, sier forskerne ved universitetet i Alberta, som bak programme,t i denne ukens utgave av magasinet Science.

Prøv å spille mot Chinook her!

Smartere enn mennesker

Det tok hele 18 år for programmet å regne ut de 15 milliarder milliarder bevegelser man kan foreta seg i spillet. Og selv om det geniale dam-programmet ikke akkurat redder verden, tror Jonathan Schaeffer, formann ved fakultetet for datateknologi ved universitetet i Arberta, at det er et viktig gjennombrudd for forskningen på kunstig intelligens.

– Det vi har gjort er å bevise at vi kan ta store problemer og gjøre den samme typen resonnement perfekt. Det er ingen feil i Chinook, og hver avgjørelse er 100 prosent riktig, sier Schaeffer.

Programmet kom første gang i rampelyset da det vant verdensmesterskapet i dam i 1994. Men da var det ikke helt uslåelig, som teamet nå sier det er.

Vanskelig å løse andre spill

Brettspillet dam spilles av millioner på verdensbasis, både som en hobby og i turneringer. Men den regjerende verdensmesteren i dam måtte gi tapt for Chinook da mennesket og maskinen spilte mot hverandre.

Det har blitt gjort forsøk på å «løse» flere populære spill, blant annet sjakk. Men sjakkspillende programmer holder seg fremdeles til visse tommelfingerregler innen sjakk, i stedet for å studere hver mulige posisjon, sier Schaeffer.

– Dam har omtrent kvadratroten av antall posisjoner i et sjakkspill. Gitt den innsatsen som måtte gjøres for å løse dam, vil sjakk forbli uløst over lang tid, tror forskerne bak Chinook.

Neste uke vil et annet av forskningsteamets programmer, pokerprogrammet Polaris, prøve seg mot to profesjonnene pokerspillere i Vancouver i Canada. Spillet er en del av den årlige konferansen holdt av en forening som arbeider for å fremme kunstig intelligens.