Chinook slår deg alltid i dam

Ny standard innenfor kunstig intelligens, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kanadiske forskere forteller at de gjennom de siste 18 årene har «løst» spillet dam. Dette har resultert i programmet Chinook, som vinner hver omgang dam den spiller mot en menneskelig motstander, melder nyhetsbyrået AP.

– Programmet kan klare minst uavgjort mot enhver motstander, enten med sorte eller hvite brikker, sier forskerne ved universitetet i Alberta, som bak programme,t i denne ukens utgave av magasinet Science.

Prøv å spille mot Chinook her!

Smartere enn mennesker

Det tok hele 18 år for programmet å regne ut de 15 milliarder milliarder bevegelser man kan foreta seg i spillet. Og selv om det geniale dam-programmet ikke akkurat redder verden, tror Jonathan Schaeffer, formann ved fakultetet for datateknologi ved universitetet i Arberta, at det er et viktig gjennombrudd for forskningen på kunstig intelligens.

– Det vi har gjort er å bevise at vi kan ta store problemer og gjøre den samme typen resonnement perfekt. Det er ingen feil i Chinook, og hver avgjørelse er 100 prosent riktig, sier Schaeffer.

Programmet kom første gang i rampelyset da det vant verdensmesterskapet i dam i 1994. Men da var det ikke helt uslåelig, som teamet nå sier det er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer