Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chips-krise

Sørlands Chips: -Har ikke nok poteter til produksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dersom du er chips-elsker, risikerer du å gå et kjipt år i møte.

- Vi står i fare for å måtte stoppe produksjonen av chips ettersom vi ikke har nok poteter, sier fabrikksjef ved Sørlands Chips, Leif Arne Bjerland til Dagbladet.no.

- En veldig varm sommer med en påfølgende regnfull august har gjort at mye av potetene har fått tørråte. Jeg snakket med en som har vært i bransjen i over 20 år, og han sa han aldri har sett det så ille.

Tørråte forårsakes av soppen Phytophtora infestans. Det var denne soppen som på midten av 1800-tallet førte til hungersnød i Europa, og da særlig i Irland. Poteter som er smittet vil råtne etter at de er tatt opp.

- Da regnet kom var det nyttesløst å sprøyte potetene, og da er de utsatt for smitte, sier Bjerland.

Sørlands Chips bruker ca 30-35 tonn poteter i produksjonen daglig, og om lag 6000 tonn i året.

Dårlig kvalitet

Kims Chips, som har sine produksjonslokaler på Toten, bruker i sammenligning 80-90 tonn om dagen og nærmere 16000 tonn i året. Potetsjefen der, Odd Ivar Fredlund, er heller ikke udelt optimistisk.

TØRRÅTE har ødelagt mye av årets potethøst, noe chips-produsentene har fått merke. Foto: SCANPIX/REUTERS
TØRRÅTE har ødelagt mye av årets potethøst, noe chips-produsentene har fått merke. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Vi skal nok klare produksjonen, vi har i nærheten nok poteter. Men vi kunne tenkt oss bedre kvalitet. Vi har noen utfordringer med råte og skurv, sier Fredlund.

Kims får sine poteter stort sett lokalt fra Toten og Hedmark, men som Sørlands Chips får de også fra Vestfold.

- Vi går heller med tap enn å stoppe produksjonen. Dersom det blir for ille, må vi gjøre som vi gjorde for ti år siden og importere fra Canada, sier Bjerland.

- Dersom vi ser tegn til tørråte, har vi bare dager på oss å bruke dem før de er ødelagt. Man kan på en måte si vi gjerne skulle hatt kapasitet til å produsere mer, slik at ikke flere blir ødelagt.

Bjerland forklarer kvalitetssikringen av potetene som brukes til chipsen deres slik:

- Produsentene har ansvaret for å sprøyte, vanne og hyppe og slikt. Når de er lagret tas det klimaprøver for å sjekke kvaliteten. Når de kommer til oss, tar vi prøver av hvert parti - 10 kilo av hver 10 tonn potet. Disse deles, og måles for stoffer som kan påvise indre råte og lignende. Etter dette prøvestekes de. Dersom det er noe defekt på dem, men likevel smaker som de skal, så setter vi heller inn flere folk for å sortere vekk de som ikke er bra.

Må importere i vinter

Det er ikke bare chips-produsentene som får merke den dårlige potethøsten.

- Flere av produsentene står i fare for å få lite igjen økonomisk. Kvaliteten på en del av partiene er ikke helt bra og den er verre enn tidligere, sier Tom Flåseth, mottaksansvarlig ved Hvebergsmoen Potetpakkeri i Solør. Det er Norges største potetpakkeri, med pakking av 35 000 tonn poteter i året, og distribuerer til hele landet.

Det vil også bli konsekvenser for den vanlige matpoteten, sier Flåseth.

- Konsummarkedet vil nok merke det, og den norske poteten vil nok måtte suppleres med import i løpet av vinteren for å dekke behovet.

De eksakte tallene for årets potethøst kommer om noen dager, etter at den landsomfattende potettellingen startet 1. november.

Og de potetene som ikke får lov å bli chips eller ende på middagsbordet, kastes ikke.

- De sendes til Brumunddal, sier Flåseth, og forklarer nærmere:

- Der brukes de i produksjonen av potetmel og sprit.

CHIPS: Det skal bli nok, men ikke nødvendigvis med norske poteter