DØMT: Tidligere president i Frankrike, Jacques Chirac, er dømt for maktmisbruk og korrupsjon. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
DØMT: Tidligere president i Frankrike, Jacques Chirac, er dømt for maktmisbruk og korrupsjon. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PATRICK KOVARIKVis mer

Chirac dømt for korrupsjon og maktmisbruk

Aldri før har en tidligere statsleder blitt dømt for korrupsjon i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang en tidligere statsleder i Frankrike er kjent skyldig i kriminalitet siden dommen mot nazikollaboratøren Marshall Philippe Petain i 1945.

Aldri før har en tidligere statsleder blitt dømt for korrupsjon i Frankrike.

Chirac er kjent skyldig i misbruk av offentlige midler og maktmisbruk mens han var ordfører i Paris i perioden 1977- 1995. Ifølge kjennelsen ga han politiske støttespillere lønn for stillinger i kommunen som ikke eksisterte. Slik fikk han overført penger til sin egen politiske virksomhet.

Chirac var president i Frankrike fra 1995 til 2007, og da var han strafferettslig immun. Han er i dag 79 år gammel.

Chirac risikerte opptil ti års fengsel og bøter på opptil 150.000 euro, men dommen på to års betinget fengsel er likevel strengere enn ventet.

I sin lange politiske karriere har Chirac blitt knyttet til en rekke korrupsjonsskandaler. Selv har han avvist alle anklager.

Flere andre personer er dømt i forbindelse med den samme saken, blant annet tidligere statsminister og nåværende utenriksminister Alain Juppé.

Han har tidligere fått en betinget dom for å ha misbrukt offentlige midler.

(NTB)