Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chirac dømt foran himmelens port

I en historisk dom er Frankrikes tidligere president, Jacques Chirac, overraskende dømt til to års betinget fengsel for korrupsjon til tross for at aktor ba om frifinnelse.

KAMPFELLER:  Frankrikes tidligere president Jacques Chirac (t.h) og tidligere statsminister Dominique de Villepin har stått sammen i kampen mot nåværende president Nicolas Sarkozy. Nå er Chirac dømt og frattatt ære. Her fra en begravelse i fjor. Foto: JACQUES DEMARTHON/AFP
KAMPFELLER: Frankrikes tidligere president Jacques Chirac (t.h) og tidligere statsminister Dominique de Villepin har stått sammen i kampen mot nåværende president Nicolas Sarkozy. Nå er Chirac dømt og frattatt ære. Her fra en begravelse i fjor. Foto: JACQUES DEMARTHON/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 79 år gamle Jacques Chirac er dømt for misbruk av offentlige midler og misbruk av tillit i den tida han var ordfører i Paris fra 1977 til 1995. Men rettergangen har vært utsatt i femten års tid på grunn av hans immunitet mens han satt som president og kom først i gang etter hans avgang som statssjef i 2007.

Han er den første presidenten i Republikken som er dømt etter straffeloven. Og han er den første franske statslederen som er dømt etter marskalk Philippe Pétain, som i 1945 ble dømt for sitt samarbeid med Nazi-Tyskland.

I retten ba påtalemakta om frifinnelse for Chirac og de ni medtiltalte og led med denne kjennelsen et fullstendig nederlag.

«Aldri for seint»
Nåværende president, Nicolas Sarkozy, den politiske erkefienden til Chirac på høyresida, tier om sin skadefryd. Elysée-palasset «reagerer ikke» på dommen, uttralte en av Sarkozys rådgivere til avisa Le Monde i går.

Ærespresidenten i Nasjonal Front, Jean-Marie Le Pen, som stilte opp i andre runde av president-valget mot Chirac i 2002, skjuler derimot ikke sine følelser.

- Han er fakket ved inngangen til kirkegården. Det er aldri for seint å gjøre opp. Det er en symbolsk dom på grunn av seniliteten til den dømte, sa Le Pen til Le Monde.

«Siste bilde»
Retten avgjorde i går ettermælet til Jacques Chirac, som en av hans forsvarere uttrykte det før dommen falt.

- Deres moralske og politiske ansvar er enormt. Deres dom er det siste bildet av Jacques Chirac, advarte advokat Georges Kiejman.

Men det er ikke sikkert Chirac vil oppfatte sin vanære. Han har ikke vært tilstede i retten, heller ikke da dommen falt. Retten har godtatt en legeattest fra hans kone og datter som sier at han lider av anosognosi, en tilstand i slekt med alzheimer hvor man mister tankekraft og minne uten å merke det. Chirac har trukket seg helt tilbake, beskyttet av familien, og knapt sagt et ord de få gangene han har vist seg offentlig. Han fikk sin dom så å si idet han banker på himmelens port.

Lønn uten jobb
Mens Chirac var ordfører i Paris fant han opp et tjuetalls fiktive stillinger i kommunen, hvor venner og partifeller var ansatt uten noensinne å utføre noe kommunalt arbeid. Men Paris kommune utbetalte lønna. For det meste var dette ulovlig finansiering av partiet Samling for Republikken (RPR). I noen tilfeller var det en vennetjeneste.

Chirac skapte RPR i 1976 og partiet brakte ham til slutt til topps i Republikken. Han var ordfører i Paris fra 1976 til 1995, statsminister fra 1974 til 1976 og fra 1986 til 1988 og president fra 1995 til 2007. Men mens Chirac satt i Elysée-palasset utkjempet han og tidligere statsminister Dominique de Villepin en bitter maktkamp mot Nicolas Sarkozy om partiet og makta på høyresida. Sarkozy vant og omdannet partiet til Unionen for en Folkelig Bevegelse i 2002.

Sarkozy og de Villepin fortsatte maktkampen i et svært bittert rettsoppgjør om ærekrenkelser, bakvaskelser og angivelig overvåking, mens Chirac satt som tilskuer. Da Chirac gikk av trakk han seg tilbake, men da begynte samtidig rettens kvern å male. Nå er en av de mektigste menn i Frankrike etter Andre Verdenskrig dømt, idet livet hans synger på siste verset. Men det er det ikke sikker at han hører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!