Chirac får frie tøyler

PARIS (Dagbladet): Første omgang av valget til Nasjonalforsamlingen i Frankrike endte med en overlegen seier for Jacques Chirac og høyresida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld hadde høyrepartiene oppnådd 44,3 prosent av stemmene, venstresida 36,8 prosent og Nasjonal Front under 12 prosent. Hvis resultatet blir bekreftet i annen valgomgang, blir Nasjonalforsamlingen sterkt blå, med 392- 427 høyrerepresentanter og 150- 192 fra venstrepartiene.

- Det er en appell om handling, sa statsminister Jean-Pierre Raffarin. Han mente at franskmennene ønsket en effektiv politikk, og lovet at regjeringen ville holde alle Jacques Chiracs løfter.

- Jeg ser rekkevidden av oppgaven, sa Raffarin.

Resultatet i går er en fjær i hatten for ham. Men enda mer for Jacques Chirac. Han ba franskmennene om å få et klart og tydelig flertall som han kunne arbeide med. I går oppnådde han det han drømte om. Han unngår dermed et nedverdigende politisk samboerskap. Valget i går rettferdiggjør samtidig hans eget valg 5. mai, der han ble valgt takket være millioner av venstrestemmer mot Le Pen.

Hoverte ikke

Høyresida triumferte likevel ikke i går kveld. For det første er det en valgomgang til. I tillegg var antall hjemmesittere, 36 prosent, eksepsjonelt høyt, og viste en lunken interesse for hele valget.

- Det er et tegn på at den politiske og sosiale krisa ikke er over, sa sosialminister Frangois Villon.

- Vi er blitt dysset i søvn, sa sosialistpartiets tidligere statsråd Martine Aubry.

Dattera til Jacques Delors appellerte inntrengende til hjemmesitterne.

Partiets generalsekretær Frangois Hollande påpekte faren for demokratiet ved at høyresida nå får kontroll over samtlige statsmakter, unntatt den dømmende: Presidentpalasset, Statsministerens kontor, Nasjonalforsamlingen, Senatet og Grunnlovsrådet. I tillegg kontrollerer de det viktige Medierådet.

Blå horisont

- Nå har vi dem igjen i 25 år, sa Maurice, 62, arkitekt, skuffet over venstresidas manglende mobilisering.

Frangois Hollande understreket at ingen ting er verre enn et valg vunnet ved avmakt.

Valgets store taper er Jean-Marie Le Pen. Nasjonal Front oppnådde i underkant av 12 prosent. Og partiets kandidater vil ikke kunne fortsette i annen omgang i mer enn 31 valgkretser. Le Pen trodde det skulle bli mulig i mer enn 300 kretser, og hadde tenkt å stå på med hele sin tyngde mellom valgomgangene.

- De franske problemene forblir, sa Le Pen.

Han raste over valgsystemet som har gjort at Nasjonal Fronts seks millioner velgere ikke har vært representert i Nasjonalforsamlingen. Denne gangen får de antakelig en eller to representanter.

Le Pens datter, Marine, var en av dem som gjorde det best i går med 25 prosent av stemmene i sin krets, men trolig blir heller ikke hun valgt neste søndag.

GJENREIST: Jacques Chirac vinket fornøyd fra bilen sin da han forlot valglokalet i Sarran. Seint i går kveld hadde høyrepartiene oppnådd 44,3 prosent av stemmene i første valgomgang.