Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chirac i finanskandale

PARIS (Dagbladet.no): Frankrikes president Jacques Chirac vil ikke kommentere påstandene om at han er direkte innblandet i skandalen om finansieringen av gaullistpartiet RPR. Han skal ha vært til stede ved utbetalingen av 6,3 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utebetalingen skjedde i oktober 1986, mens Chirac var statsminister. Det var nå avdøde Jean-Claude Méry, tidligere medlem av RPRs sentralkomité, som overrakte kontantene til Chiracs kabinettsjef Michel Roussin, ifølge Méry mens Chirac så på.

Jean-Claude Méry, opprinnelig eiendomsmekler, døde av kreft i 1999. Men tre år før han døde ga han et langt intervju som journalisten Arnaud Hamelin tok opp på video, i tilfelle det skulle hende ham noe. I dag trykket Le Monde det eksplosive intervjuet som for første gang anklager Jacques Chirac direkte.

- Ingen ting ble gjort uten Chiracs ordre, sier Méry. Han sikter da til hele apparatet gaullistpartiet hadde etablert for å sikre seg finanser på lyssky vis. Pengene ble øremerket til partiet via falske fakturaer og bestikkelser ved tildelingen av offentlige anbud. Ifølge Méry gjaldt det 38 til 50 millioner kroner i året.

5. oktober 1986 husket han spesielt godt, fordi en nær bekjent var død. Méry hadde avtale med Michel Roussin på hans kontor i statsministerboligen. Så kom Chirac inn.

- Statsministeren satte seg i stolen overfor meg. Vi snakket om hvem som hadde gitt pengene. Han roste meg, også fordi jeg hadde skrevet juridiske dokumenter, forteller Méry på videoen.

Selv var han tiltalt for en del av finansskandalen. RPR brukte i mange mens Chirac var borgermester, rådhuset i Paris som pengemaskin.

Mérys anklager slo ned som en bombe i Paris da Le Monde kom på gata i ettermiddag. Chirac nektet å kommentere, og lenge unnlot de offisielle TV-kanalene å omtale intervjuet. Méry er død, så det er umulig å få ham til å bekrefte, men Le Monde har sjekket mange av opplysningene.

Saken vil få politiske konsekvenser, men Chirac har full juridisk immunitet og går neppe av frivillig.

Le Monde tipper Chiracs stab vil anklage avisa for å ville hjelpe statsminister Jospin, som er i vanskeligheter. Men ifølge Jean-Claude Méry fikk også sosialistpartiet en andel av pengene.

- Siden det dreier seg om en sak som angår hvordan demokratiet i Frankrike fungerer, er det vår plikt å ta den risikoen det medfører, skriver Le Monde på lederplass.

NOE TIL FELLES?Jacques Chirac og Helmut Kohl