Chirac i retten for korrupsjonsanklager

Frankrikes eks-president må i retten i morgen for å svare for korrupsjonsanklager fra begynnelsen av 90-tallet.

MÅ MØTE I RETTEN: Frankrikes tidligere president Jacques Chirac må møte i retten i Paris for å svare på korrupsjonsanklager fra begynnelsen av 90-tallet. Foto:  Ørjan F. Ellingvåg
MÅ MØTE I RETTEN: Frankrikes tidligere president Jacques Chirac må møte i retten i Paris for å svare på korrupsjonsanklager fra begynnelsen av 90-tallet. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonssaken mot Chirac startet i dag, mens ekspresidenten etter planen skal møte i retten i morgen.

Dommeren skal samme dag avgjøre om saken skal sendes til en grunnlovsdomstol, noe som vil bety en forsinkelse på flere måneder.

Ekspresidenten, som fortsatt er en svært populær politiker i Frankrike, blir anklaget for å ha svindlet til seg offentlige midler ved å ha fabrikkert 21 arbeidskontrakter for ikke-eksisterende jobber.

Partipenger Pengene skal ha gått til Chiracs parti RPR (Rassemblement pour la République), forløperen til dagens parti UMP (Union pour un mouvement populaire).

Chirac satt som borgermester i Paris mellom 1977 og 1995, og de ulovlige utbetalingene til politiske allierte fant sted på begynnelsen av 90-tallet.

Chirac hadde immunitet mot søksmål mens han satt som president mellom 1995 og 2007. 78-åringen har hele tiden avvist alle anklager.

Utsettelse? Ni andre personer er også tiltalt i korrupsjonssaken mot Chirac. Og en av forsvarerne til en av de medtiltalte har bedt om at en grunnlovsdomstol tar stilling til om enkelte av anklagene er foreldet.

Tidligere i vinter tilbakeviste Chiracs kone at den tidligere presidenten lider av Alzheimers, og at han ikke skulle være frisk nok til å møte i retten.

Chirac er den første tidligere franske presidenten som blir stilt for retten siden Philippe Pétain ble dømt for forræderi etter andre verdenskrig, melder BBC.

Hovedsøksmålet droppet Ekspresidenten blir stilt for retten selv om hovedsøksmålet mot ham ble droppet i fjor. Paris by trakk sitt søksmål etter å ha kommet fram til en avtale med Chirac og UMP om tilbakebetaling av 2,2 millioner euro.

Ifølge en meningsmåling som ble offentliggjort mandag, mener 56 prosent av franskmennene at Chirac må behandles på samme måte som alle andre, mens 31 prosent mener han bør slippe unna fordi det har gått så lang tid.

Flere anklager Etterforskningen av Chirac ble åpnet like etter at han gikk av som president i 2007. Men han har også vært indirekte innblandet i andre saker der korrupsjon, underslag og svertekampanjer har vært tema.

Den mest kjente saken er den såkalte Clearstream-skandalen, der en rekke franske politikere og embetsmenn skal ha mottatt hvitevaskede penger gjennom den luxembourgske banken Clearstream på begynnelsen av 2000-tallet.

Marie-Antoinette Rettssaken mot Chirac finner sted i Justispalasset, der Marie-Antoinette ble dømt til døden under den franske revolusjonen i 1789. Det er ventet at rettssaken vil vare en måned dersom saken ikke blir sendt til grunnlovsdomstolen.

Flere andre personer er dømt i samme sakskompleks, deriblant tidligere statsminister og nåværende utenriksminister Alain Juppè.

(NTB)