Chirac inne til avhør

Mistet immuniteten - nå står korrupsjonssaker i kø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frankrikes tidligere president Jacques Chirac har i dag vært i avhør i forbindelse med korrupsjonsanklager mot partiet. Da Chirac var ordfører i Paris skal rådhuset ha betalt lønninger til en rekke av partiets medlemmer, som ikke arbeidet ved huset.

Den franske dommeren Alain Philibeaux avhørte 74-åringen ved hans kontorer i Paris.

Ba om lønnsøkning til person som ikke jobbet der

Jobbforfalskningssaken går tilbake til 1977, da Chirac ble ordfører i Paris. I 18 år, fram til 1995, skal det konservative partiet RPR (senere UMP) ha svindlet til seg flere millioner euro, skriver AP.

Chirac knyttes til saken gjennom et brev han skrev i 1993, og ba om lønnsøkning til en av hans «sekretærer». Personen var ikke sekretær i rådhuset, men partimedlem og ansatt ved RPRs kontorer.

Tidligere statsminister Alain Juppe, en nær partikollega av Chirac, ble i 2004 dømt i forbindelse med korrupsjonsskandalen. Han fikk 14 måneder betinget fengsel og ble utestengt fra politikken i ett år.

Ikke immun

Jobbforfalskningssaken er den mest omfattende i rekken av potensielle saker som venter på den tidligere presidenten etter at han har mistet sin immunitet.

AVHØRT: Journalistene strømmet til Chiracs kontor i Paris i dag. Han har siden i dag tidlig blitt avhørt av dommer Alain Philibeaux i forbindelse med en korrupsjonssak. Foto: AP/Laurent Baheux/Charles Platiau/SCANPIX
AVHØRT: Journalistene strømmet til Chiracs kontor i Paris i dag. Han har siden i dag tidlig blitt avhørt av dommer Alain Philibeaux i forbindelse med en korrupsjonssak. Foto: AP/Laurent Baheux/Charles Platiau/SCANPIX Vis mer

Chirac var Frankrikes president fra 1995 til i år, da Sarkozy tok over 16. mai. Han har vært immun mot rettssystemet i 12 år i kraft av presidentembetetet, men en måned etter at han gikk av forsvant også immuniteten. 16.juni kunne etterforskerne sette i gang med korrupsjonsanklagene som har ligget på vent.

Det er fem konkrete saker som venter på Chirac, i tillegg til en antatt hemmelig konto i Japan, der han skal ha gjemt unna rundt 400 millioner kroner.

Kontoen ble funnet under etterforskningen av Clearstream-skandalen i 1996, da etterforskere avdekket hemmelige konti egnet til bestikkelser av en rekke franske politikere. Chirac nekter ifølge AP å la seg avhøre i denne saken, og sier han ikke har noen forbindelse med kontoen.

Om Chirac blir dømt i noen av disse sakene gjenstår å se, men skandalene vil utvilsomt sette sine spor på de siste fire tiårene som er hans politiske karriere.

«Materielt vitne»

I en kronikk i Le Monde forklarer den tidligere presidenten at reglementet var uklart i den perioden da partiet skal ha snytt rådhuset for millioner av euro. Lenge var det ingen konkrete lover rundt partifinansiering, mener Chirac.

– Så, på noen få år, måtte vi gå fra et system med tradisjon og skjønn til et regime med klart definerte lover, skriver Chirac.

– I klarhetens og ansvarsbevissthetens tegn vil jeg minne aktoratet om dette, fordi saken må ses i sammenheng med dette for å forstås.

I jobbforfalskningssaken har Chirac status som «materielt vitne», en klassifisering som ifølge fransk lov ligger mellom vanlig vitne og mistenkt. Han er formelt sett ikke under etterforskning, og har krav på å ha advokat til stede ved avhørene, men kan senere få status som mistenkt dersom avhørene gir informasjon som tilsier dette.