Chirac innkalt hos dommeren

PARIS (Dagbladet): Det franske presidentpalasset bekrefter i dag morges at Jacques Chirac er innkalt som vitne av forhørsdommer Eric Halphen i Créteil, men at han ikke vil komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken gjelder affæren med de sosiale boligene i Paris, med falske fakturaer og bestikkelser for å få de offentlige markedene i byen. Dette kom de politiske partiene til gode, særlig gaullistene. Det var mens Chirac var borgermester i Paris.

Hans navn ble ikke trukket direkte inn i skandalen før kassetten med avdøde Jean-Claude Méry, lysky fiansmann, ble offentliggjort. Méry anklager på kassetten Chirac for å ha vært til stede da han ga Chiracs høyre hånd Michel Roussin 6 millioner kroner. Dette skal ha foregått da Chirac var blitt statsminister.

Nekter

Halphen skrev i forrige uke et brev til presidenten og ba ham komme som vitne i saken. Dette ble i dag bekreftet av presidentpalasset, som samtidig opplyste at Chirac ikke ville svare. Det ville ifølge palasset være i strid med adskillelsen mellom utøvende og dømmende makt. Chirac har juridisk immunitet så lenge han er president.

Dommeren kan ikke tvinge Chirac til å vitne. Han kan eventuelt idømme ham en bot, men det er lite trolig. Til gjengjeld kan Chirac komme til å måtte betale dette dyrt politisk. Det er bare et år til presidentvalget.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no