Chirac legger kriseplaner

Franske myndigheter legger kriseplaner i et desperat forsøk på å få kontroll med opprøret i Paris\' forsteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Innbyggerne i de fattige bydeler nord-øst i Paris må bare se på at illsinte ungdommer setter nabolaget i flammer åtte netter på rad. Så langt er over 200 biler brent opp, og i går natt ble det avfyrt flere skudd mot opprørspolitiet. Røyk av fra politiets tåregass dekker gatene.

Natt til i går ble en brannmann lettere skadd da han ble truffet av en molotovcocktail. Skudd ble også avfyrt mot brannmannskaper i Saint-Denis, nær Stade de France, der finalen i fotball-VM 1998 ble spilt.

Raseriet går ut over alle som nærmer seg de hardest rammede områdene. Den siste uka har volden spredt seg til ni forsteder.

-  Dialog og respekt

Mens opprørspoliti og brannmenn om nettene kjemper mot illsinte ungdommer på gatene, forsøker franske politikere å stå sammen i et forsøk på å vinne kontrollen over hovedstadens gater. President Jacques Chirac veide sine ord nøye i går.

-  Loven må bli fast håndhevet, men det skal skje i en ånd av dialog og respekt, sa han.

Kritikken mot myndighetene er knallhard. Opptøyene har eksponert den store sosiale forskjellen mellom byene og de fattige forstedene. Sakte har raseriet bygget seg opp, særlig blant innbyggere av afrikansk opphav. Arbeidsledigheten er på over 20 prosent, og innbyggerne legger skylda for fattigdom og kriminalitet direkte på myndighetene.

Internett-blogger

-  De har ikke jobb. De har ikke noe å gjøre på. Tenk at du er i samme situasjon, sa Aderrahmane Bouhout, leder for moskeen i Clichy-sous-Bois.

Sist torsdag var det her sinnet brøt ut i opptøyer. Tenåringene Ziad og Banou ble drept da de gjemte seg for politiet i en transformator. Politiet sier de ikke de var ute etter ungdommene, men det er det få som tror. På Internett-blogger er Ziad og Banou kjent som «gettoens engler».

I et forsøk på å roe gemyttene roe, gikk forstadens guvernør, Frangois Molins, vil etterforskeom politiets opptreden.

I går gikk de store rivalene i fransk politikk, statsminister Dominque de Villepin og innenriksminister Nicolas Sarkozy sammen i et forsøk på å få kontroll. Sarkozy fisker velgere langt på høyresida, og måtte tåle kraftig kritikk for å ha provosert Paris\' illsinte ungdommer etter at opptøyene begynte.

ANARKI: Innbyggerne i forstaden Clichy-sous-Bois, kan bare konstatere at forholdene er ute av kontroll. Opptøyene går inn i det åttende døgnet og det er lite som tyder på at myndighetene kommer til å få kontroll med det første.