Chirac nagles til korrupsjon

PARIS (Dagbladet): President Jacques Chirac kjemper mer og mer med ryggen mot veggen etter at et nytt vitne anklager ham for å ha oppmuntret til korrupsjon og innkassert millioner av franc for å finansiere driften av sitt gaullistparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frangois Ciolina var generaldirektør for OPAC, som bygde sosialboliger i Paris da Chirac var borgermester. Han ble avhørt tirsdag av forhørsdommer Eric Halphen, som også prøvde å innkalle Chirac som vitne. Men presidenten benyttet seg av sin immunitet. Deler av avhøret med Ciolina ble gjengitt i avisa Le Monde i går.

Bestikkelser

Anklagen mot Chirac er at i hans tid som borgermester i Paris måtte entreprenører som ville ha anbud for å bygge offentlige boliger, bestikke det regjerende gaullistpartiet. Bestikkelsene skjedde ved at store mengder kontanter ble levert til sentrale gaullistpolitikere.

Anklagen mot presidenten er at han visste om og oppmuntret til den kriminelle aktiviteten.

Ciolina bekrefter i avhøret mye av innholdet på kassetten med avdøde Jean-Claude Mérys vitnemål. Inntil i går var kassetten med Mérys vitnemål det eneste dommeren hadde av anklager som pekte direkte mot Chirac. Méry, en slags kasserer og sentral person i systemet, hevder alt ble gjort på ordre fra Chirac, og at Chirac var til stede da Méry overrakte 6 millioner kroner til presidentens høyre hånd,

Stresskofferter

- Méry bar stresskoffertene mellom borgermesterens kabinett og gaullistpartiet RPR, hevder Ciolina.

- Enkelte bedriftsledere sa åpent til meg at for å oppnå kontrakter måtte de ut med kontanter i borgermesterens kabinett, sier Ciolina. Visse summer skal ha blitt betalt direkte til RPR.

Vitnemålet skaper problemer for Chirac, som nektet å vitne, og trodde den verste stormen var over.

Chirac har opinionen mot seg. 64 prosent av franskmennene synes det er riktig å innkalle presidenten til avhør. 59 prosent er uenige i Chiracs holdning.

Etter høyrepartienes suksess ved kommunevalget trodde Chirac på lysere utsikter til gjenvalg om et år, men nå vender eks-støttespillere ham ryggen.

- Det er stor bekymring over situasjonen. Nå må Chirac bli gjenvalgt for ikke å bli dømt, skriver avisa Libération.

Chiracs blir trukket inn i fem andre etterforskninger, om fiktive stillinger, falske velgere, ulovlig partifinansiering og misbruk av selskapsmidler.

Nå får han mye skyld for at Paris fikk sosialistisk borgermester, som kan finne interessante dokumenter i rådhuset.

I HARDT VÆR: Frankrikes president Jacques Chirac.