Chirac vil til FN

Frankrikes president Jacques Chirac vil til FN når USA legger fram sitt resolusjonsforslag. Putin og Schröder kan følge etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS/OSLO (Dagbladet): Det betyr at det kan bli en høyprofilert president- og kansler-protest mot USAs krigsplaner i Irak. Avgjørelsen var ennå ikke offisiell i går kveld, men alt tyder på at Chirac har bestemt seg. Han vil selv være til stede når Sikkerhetsrådets 15 medlemmer skal stemme over den nye engelsk-amerikanske resolusjonen. Eventuelt for å nedlegge veto.

Maks press på Bush

USAs utenriksminister Colin Powell sa i helga at han ikke støttet det franske forslaget om et toppmøte for stats- og regjeringssjefene i Sikkerhetsrådet for at de selv skulle bli enige om hva slags verdensorden vi skal ha hvis USA setter seg ut over FN.

Nå vil Chirac reise alene, eller helst sammen med Schröder og Putin, for å legge maksimalt press på USA og Storbritannia. I Berlin sa Schröders talsmann Béla Anda at hans sjef i en telefonsamtale med Chirac støttet den franske presidentens tanker om et toppmøte. Det betyr ikke automatisk at den tyske kansleren reiser.

Schröder skal ha en samtale med Russlands president Vladimir Putin i dag, der dette kan være tema. Russiske medier var i går ikke opptatt av om Putin skulle reise til New York for å representere Russland i Sikkerhetsrådet. Tvert imot sa viseutenriksminister Jurij Fedotov at Russland og USA har for mange felles interesser til at forholdet kan bli ødelagt på grunn av Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer