Chirac vil til FN

Frankrikes president Jacques Chirac vil til FN når USA legger fram sitt resolusjonsforslag. Putin og Schröder kan følge etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/OSLO (Dagbladet): Det betyr at det kan bli en høyprofilert president- og kansler-protest mot USAs krigsplaner i Irak. Avgjørelsen var ennå ikke offisiell i går kveld, men alt tyder på at Chirac har bestemt seg. Han vil selv være til stede når Sikkerhetsrådets 15 medlemmer skal stemme over den nye engelsk-amerikanske resolusjonen. Eventuelt for å nedlegge veto.

Maks press på Bush

USAs utenriksminister Colin Powell sa i helga at han ikke støttet det franske forslaget om et toppmøte for stats- og regjeringssjefene i Sikkerhetsrådet for at de selv skulle bli enige om hva slags verdensorden vi skal ha hvis USA setter seg ut over FN.

Nå vil Chirac reise alene, eller helst sammen med Schröder og Putin, for å legge maksimalt press på USA og Storbritannia. I Berlin sa Schröders talsmann Béla Anda at hans sjef i en telefonsamtale med Chirac støttet den franske presidentens tanker om et toppmøte. Det betyr ikke automatisk at den tyske kansleren reiser.

Schröder skal ha en samtale med Russlands president Vladimir Putin i dag, der dette kan være tema. Russiske medier var i går ikke opptatt av om Putin skulle reise til New York for å representere Russland i Sikkerhetsrådet. Tvert imot sa viseutenriksminister Jurij Fedotov at Russland og USA har for mange felles interesser til at forholdet kan bli ødelagt på grunn av Irak.

Spill om FNs framtid

Colin Powell sa i går at han tror ni eller ti av medlemmene av Sikkerhetsrådet vil stemme for en resolusjon som åpner for krig i Irak. Hvis det skjer, kan Chirac komme til å ta den tunge beslutningen og bruke sitt veto.

Det foregår nå et høyt diplomatisk spill der innsatsen ikke bare er krig i Irak, men FNs framtid. USA kjemper for å få de usikre landene Angola, Kamerun, Pakistan, Chile, Guinea, samt Mexico til å støtte et forslag som åpner for krig med FN-støtte. Samtidig reiste den franske utenriksministeren Dominique de Villepin til de afrikanske medlemslandene i Sikkerhetsrådet for å overtale dem til ikke å la seg presse eller lokke av USA til å stemme for USAs forslag.

Hvis USA overtaler alle tvilerne, så vil de få støtte av ti av rådets medlemmer. Støtte fra ni er tilstrekkelig flertall.

Iskaldt forhold

Men det er her de faste medlemmenes veto kommer inn. Hvis USA og Storbritannia får støtte fra ni eller flere, så kan Frankrike, Russland og Kina alle legge ned veto. De siste opplysningene i går kveld tydet på at Chirac er villig til å legge ned veto selv om han ikke skulle få støtte fra Russland eller Kina.

De vil neppe legge ned veto alene, men de kan gjøre det for å støtte Frankrike. Hvis Chirac reiser, og særlig hvis han blir fulgt av Putin og Schröder, vil det uten tvil oppfattes som en provokasjon i Washington. Og om Paris nedlegger veto, blir forholdet mellom Frankrike og USA iskaldt.

BLI MED DA VEL: </B>Chirac vil ha med seg Putin til New York for å tale fredens sak.
REISEFØLGE:</B> Chirac er innstilt på å stikke kjepper i hjulene for USA. Men han vil gjerne ha med seg flere land for å øve press mot Bush. Nå håper Chirac at forbundskansler Gerhard Schröder blir med til New York og FN-bygningen.