Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chomsky: Bombing verre enn terrorangrep

Bombingen av Afghanistan er en langt større forbrytelse enn terrorangrepene mot USA 11. september, sa den amerikanske dissidenten professor Noam Chomsky søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en konferanse om verdens framtid i den indiske byen Madras sa Chomsky at den vestlige tilnærmingen til konflikten i Afghanistan er nærsynt og katastrofal.

Chomsky sa at USA har begått flere aggressive handlinger mot andre land og ofte krenket folkeretten. Han mener at landet derfor ikke har noen moralsk rett til å kritisere terrorisme.

- USA har trent terrorgrupper for å styrte regjeringer som ikke passer amerikanske interesser, og erstatte dem med sine egne nikkedokker, sa Chomsky, og kommenterte at USA ikke hadde brydd seg med å innhente godkjenning fra FNs sikkerhetsråd før krigen mot Afghanistan.

- Trass i at en slik godkjenning ville vært lett å få, innhentet ikke USA den fordi landet ikke ønsker å innrømme at en slik godkjenning er nødvendig, og fordi de ikke ville undergrave sin egen rett til å opptre ensidig, sa Chomsky.

Noam Chomsky er en av USAs mest kjente kritiske stemmer. Han er professor i lingvistikk ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), og har skrevet et 30-tall bøker om USAs politikk overfor den tredje verden og om menneskerettigheter.

NTB-AFP

Hele Norges coronakart