Chris (46) trodde han var forkjøla. Måtte amputere armer og bein

- Klokka fire snakket han med meg, og innen klokka seks var han nær døden.

TRODDE HAN HADDE INFLUENSA: Chris Garlick (46) måtte amputere både armer og bein etter at han ble syk av det han først trodde var en uskyldig influensa. Foto: Justgiving
TRODDE HAN HADDE INFLUENSA: Chris Garlick (46) måtte amputere både armer og bein etter at han ble syk av det han først trodde var en uskyldig influensa. Foto: JustgivingVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chris Garlick (46) fra Cardiff i Wales avlyste en tur til svømmehallen med sine tre barn, på grunn av det han trodde var en forkjølelse. Dagen etter kjempet han for sitt liv på sykehus, og kona Karran Hunt (41) fikk beskjed om å forberede seg på et liv uten ektemannen.

Lørdag 15. juli i år klaget 46-åringen over influensaliknende symptomer. Dagen etter følte han seg så dårlig at han måtte holde senga.

Hunt så på film med barna, som egentlig hadde blitt lovet en tur til svømmehallen. Da hun kom tilbake til soverommet, for å se hvordan det gikk med ektemannen, ble alvoret i situasjonen raskt tydelig.

- Jeg klarte ikke å gå, og smertene i hodet var uutholdelige. Det er det siste jeg kan huske, forteller trebarnsfaren til avisa Wales Online.

Kona var på dette tidspunktet så bekymret for ektemannen at hun ringte etter ambulanse. Chris ble lagt inn på akuttavdelingen ved sykehuset i Newport, der han måtte få hjelp av pustemaskin og ble gitt en antibiotikacocktail.

Nær døden

TAKKNEMLIG: Chris Garlick måtte amputere både armer og bein, men sier at han er takknemlig for det han fortsatt har. Her er han avbildet sammen med kona Karran Hung (41) og deres tre barn. Foto: Justgiving
TAKKNEMLIG: Chris Garlick måtte amputere både armer og bein, men sier at han er takknemlig for det han fortsatt har. Her er han avbildet sammen med kona Karran Hung (41) og deres tre barn. Foto: Justgiving Vis mer

Legene klarte å stabilisere Chris, men han ble holdt i en kunstig koma i to uker.

- Klokka fire snakket han med meg, og innen klokka seks var han nær døden. Bokstavelig talt. I fire dager så fortalte de (legene, red.anm.) meg at han kom til å dø, så de forberedte meg på det verste, sier Hunt til avisa.

Legene hadde påvist en livstruende bakterieinfeksjon i kroppen til 46-åringen. En meningokokkinfeksjon hadde utviklet seg til sepsis, bedre kjent som blodforgiftning, som i de aller fleste tilfellene er en dramatisk og svært alvorlig tilstand, ifølge Store Medisinske Leksikon.

Måtte amputere

Den livstruende blodforgiftningen hadde ikke blitt stoppet tidlig nok, og mye av vevet i kroppen hans hadde dødd som følge av mangel på oksygen. Derfor så legene ikke noen annen utvei enn å amputere flere av hans lemmer.

30. august, snaue to uker etter at trebarnsfaren hadde klaget på vondt i halsen, ble han operert. Begge beina, en arm og det meste av den andre hånda ble fjernet.

Til tross for at livet er snudd på hodet etter de dramatiske ukene, er trebarnsfaren takknemlig for at han fortsatt er i live.

- Når man tenker på alle de små tingene, som å smøre smør på brødskiva, eller å skrive noe på et tastatur, som man tar for gitt ... Når man ikke kan gjøre det lenger, så er det utrolig smertefullt. Men jeg er så takknemlig for det jeg fortsatt har. Det får meg virkelig til å føle meg ydmyk, sier han selv til Wales Online.

Garlick er i bedring, og trener nå hver dag med et mål om å komme hjem til familien innen jul.

Ron Daniels, direktør for den britiske organisasjonen for opplysning om blodforgiftning UK Sepsis Trust, oppfordrer alle til å være oppmerksomme på farene ved blodforgiftning.

- Når det er tegn på en infeksjon, så er det viktig å oppsøke legehjelp umiddelbart, og at sykehuspersonalet tenker «blodforgiftning» (med en gang). For hver time som går før den riktige antibiotikakuren blir gitt, stiger risikoen for at det får et dødelig utfall, sier han.