UTE AV DEN INDRE SIRKEL? Chris Christie fjernes fra oppgaven med å lede Donald Trumps omstillingsgruppe, AP Photo/Mel Evans, File)
UTE AV DEN INDRE SIRKEL? Chris Christie fjernes fra oppgaven med å lede Donald Trumps omstillingsgruppe, AP Photo/Mel Evans, File)Vis mer

Trumps USA

Chris Christie var Trumps viktigste sverddrager, og skulle bare hevne seg på en ordfører. Det kan koste ham dyrt

Mister viktig verv. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): New Jersey-guvernør Chris Christie var en av Donald Trumps mest betrodde sverddragere under valgkampen.

Etter tirsdagens overraskende valgseier har Trump nå startet arbeidet med å forberede sitt velde over USA, og kunngjorde fredag en omstillingsgruppe som skal hjelpe ham plukke statsråder og forberede politikkområder før han omsider tar over som president 20. januar neste år.

I kunngjøringen ble det overraskende nok klart at Chris Christie er vraket som leder av omstillingsgruppen, og mange medier, deriblant nyhetsbyrået AP, kobler dette med en pågående politisk skandale i Christies hjemstat.

Brobråk

To av Christies nærmeste rådgivere er avslørt i forsøk på å stenge kjørebaner på en bro til Manhattan for å straffe en lokal ordfører som nektet å støtte Christies gjenvalg som guvernør i Springsteen-staten. Dette har forsterket Christies rykte som en politisk bølle og gjort det enklere for Trump å ta avstand fra ham i dagene etter valgseieren, skriver avisa The Independent.

- Denne glimrende gruppen rådgivere, ledet av visepreisdent Mike Pence, skal bygge videre på det innledende arbeidet utført av Chris Christie for å hjelpe den kommende presidenten være klar for å lede fra dag én, heter det i en uttalelse fra Trump-kampanjen gjengitt av CNBC.

Chris Christie risikerer også rettslige følger i etterkant av saken som ofte kalles «Bridgegate», og flere medier la merke til at Christie ikke var blant de politiske tungvekterne som ble invitert til å Trump Tower på fredag for å diskutere USAs framtid med den kommende presidenten.

Ingen takk for sist

Christie skal fortsatt ta del i gruppen, men bare som rådgiver. Visepresident Mike Pence har nå tatt over som gruppens leder. Rudy Guiliani, Ben Carson og Newt Gingrich er også i Trumps omstillingsgruppe.

Christie var den første av de store kanonene i «The Grand Old Party» som støttet Trumps kandidatur, og var flere ganger rask på pletten med å ta sin mann i forsvar under valgkampen. Men ifølge AP skal forholdet mellom Trump og Christie ha blitt dårligere underveis i valgkampen, og etterhvert sluttet Trump å følge mange av rådene han fikk fra Christie. Dette skal ha forsuret forholdet ytterligere.

Ifølge CNBC skal også Trump ha følt at Christie ikke sto ved hans side da de viktigste slagene i valgkampen sto, hvilket også svekket Christies muligheter for en toppjobb i Trump-administrasjonen.

Trumps tre voksne barn er forøvrig også funnet verdig en plass i omstillingsgruppen. Den første viktige oppgaven omstillingsgruppen skal bistå Trump med er å finne en stabsjef. Reince Priebus og Steve Bannon er de heteste kandidatene i skrivende øyeblikk.