Chris McManus' drapsmenn kan bli løslatt i bytte mot skolejenter

Nigeria kan bli tvunget til å løslate menn med hundrevis av liv på samvittigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nigerianske myndigheter kan bli nødt til å bytte fengslede Boko Haram-medlemmer og støttespillere for å få frigitt skolejentene som har vært savnet i snart en måned.

Den svært voldelige islamistgruppen er i ferd med å utarbeide en liste over fanger de vil kreve løslatt, sier kilder nær Boko Haram til The Daily Telegraph.

I en video som ble publisert på mandag gjorde gruppens leder Abubakar Shekau det klart at de ikke vil slippe de kidnappede barna hvis ikke deres «brødre» frigis.

DREPT:  Den britiske ingeniøren Chris McManus ble sammen med italienske Franco Lamolinara drept av Boko Haram under et redningsforsøk i 2012. Foto: Ap
DREPT: Den britiske ingeniøren Chris McManus ble sammen med italienske Franco Lamolinara drept av Boko Haram under et redningsforsøk i 2012. Foto: Ap Vis mer

Regjeringen i Nigeria åpnet i går opp for samtaler med gruppen. Selv om de har avvist fangeutvekslingen, mener flere at dette kan bli deres eneste alternativ fordi det er for vanskelig å frigi jentene med makt. I verste tilfelle kan i så fall menn med hundrevis av liv på samvittigheten bli løslatt.

Frykter blodbad Gruppen er kjent for å være nådeløse og har mange tusen liv på samvittigheten.

- De vil ikke nøle med å slakte fangene ved første tegn på en redningsaksjon, noe som vil gjøre det vanskelig selv for amerikanske eller britiske spesialsoldater å få alle jentene ut i live, skriver avisa.

- Ingen må undervurdere størrelsen og kompleksiteten i denne hendelsen og dette miljøet, sier brigader Ivan Jones, en av de britiske militærspesialistene som er i Nigeria for å bistå i redningen.

44 DREPT:  44 mennsker ble drept da Boko Haram plasserte en bilbombe utenfor St.Theresa katolske kirke første juledag 2011. Foto:  REUTERS/Afolabi Sotunde/NTB Scanpix
44 DREPT: 44 mennsker ble drept da Boko Haram plasserte en bilbombe utenfor St.Theresa katolske kirke første juledag 2011. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde/NTB Scanpix Vis mer

Mange av mennene Boko Haram vil ha ut er brutale drapsmenn.

• En av de fengslede islamistkrigerne er Kabiru Sokoto.  Kabiru Sokoto soner en livstidsdom med hardt straffearbeid for å vært hjernen bak terroraksjonen mot en kirke utenfor nigerianske hovedstaden Abuja første juledag 2011. 44 mennesker ble drept av en bilbome plassert der av Boko Haram.

• Blant de fengslede Boko Haram-krigerne er også gjengen som er mistenkt for å ha bortført og drept britiske ingeniøren Chris McManus og hans italienske kollega Franco Lamolinara i 2012. De to ble skutt etter ti måneder i fangenskap under et redningsforsøk utført av britiske og nigerianske spesialsoldater.

Har løslatt fanger før
Nigerianske myndigheter har tidligere løslatt fanger med tilknytning til Boko Haram, senest i 2012.

VIST FRAM: Britiske Chris McManus og italienske Franco Lamolinara ble på samme måte som de kidnappede jentene vist fram av Boko Haram i en video. Foto: AFP
VIST FRAM: Britiske Chris McManus og italienske Franco Lamolinara ble på samme måte som de kidnappede jentene vist fram av Boko Haram i en video. Foto: AFP Vis mer

De løslatte var først og fremst slektninger av islamistgruppens krigere som var pågrepet for å legge press på krigerne selv, blant dem  Boko Haram-leder Shekaus kone og barn.

Selv om det fra myndighetsnivå ble hevdet at løslatelsene ble gjort av humanitære årsaker, har mange hevdet at den virkelige årsaken var en hemmelig avtale utveksling av slektningene mot politimenn og soldater tatt som gisler av Boko Haram.