Christchurchs høyeste bygning iferd med å kollapse

Dødstallene etter jordskjelvet er oppe i 75, mens over 100 mennesker fortsatt er savnet. De materielle ødeleggelsene er enorme.

- KOLLAPSER: Ingeniører mener Grand Chancellor-hotellet kan kollapse når som helst. Bygningen er Christchurchs høyeste. Foto: christchurchnz.com
- KOLLAPSER: Ingeniører mener Grand Chancellor-hotellet kan kollapse når som helst. Bygningen er Christchurchs høyeste. Foto: christchurchnz.comVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gårsdagens jordskjelv i Christchurch på New Zealand ligger an til å bli det nest verste i landets historie. Så langt er 75 mennesker bekreftet omkommet.

I løpet av natta har over 100 mennesker blitt reddet ut av ruinene i byen, men fortsatt skal et hundretalls mennesker være savnet.

Det er dermed ventet at dødstallene vil stige ytterligere. For første gang har landet innført nasjonal unntakstilstand etter en naturkatastrofe.

- Kollapser «når som helst» De materielle skadene er også enorme. Bygninger man først trodde var spart, viser seg nå å ha store skader.

Christchurchs høyeste bygning, det 26 etasjer høye Grand Chancellor-hotellet, kan kollapse «når som helst», ifølge ingeniører Courier Mail har snakket med. Hotellet har sunket i et hjørne og krenger mot siden.

- Vi har evakuert alle redningsmannskaper som befinner seg rundt bygningen, siden det er indikasjoner på at bygningen kan kollapse. Ingeniørenes råd er at bygningen er iferd med å kollapse så vi vil holde området evakuert de neste timene for å se an situasjonen, sier Mike Hall i Christchurchs brannvesen.

Landemerke Det har kommet en rekke etterskjelv i løpet av natta, noe som både skremmer allerede fortvilte mennesker i byen, samt øker sjansen for at bygninger skal kollapse.

TOTALSKADD: Hjelpemannskaper har gitt opp å finne overlevende blant menneskene som befant seg i CTV-bygningen i sentrum av Christchurch. Foto: AP Photo/Sarah Ivey/Scanpix
TOTALSKADD: Hjelpemannskaper har gitt opp å finne overlevende blant menneskene som befant seg i CTV-bygningen i sentrum av Christchurch. Foto: AP Photo/Sarah Ivey/Scanpix Vis mer

- Hvis Grand Chancellor ikke kollapser og etterskjelvene stopper, vil vi fortsatt ta en runde med ingeniørene før vi nærmer oss bygningen, sier Hall.

Hotellet er et av de fremste landemerkene i byen med 400 000 innbyggere. Alle rommene befinner seg over «taket» på byen, fra 15. etasje og oppover.

VARMEKAMERA: Redningsarbeidere bruker varmekamera for å lete etter overlevende som befinner seg inne i bygningsmassene. Foto: REUTERS/Simon Baker/Scanpix
VARMEKAMERA: Redningsarbeidere bruker varmekamera for å lete etter overlevende som befinner seg inne i bygningsmassene. Foto: REUTERS/Simon Baker/Scanpix Vis mer