Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stomi

Christel (26): - Var redd for å dø som jomfru

Kjæresteparet og stomiopererte Christel og Trond, vil at flere skal snakke om sex med stomi.

KJÆRESTER: Trond og Christel fikk utlagt tarm på to ulike livsstadier. Begge savnet en samtale med helsepersonell om sex med stomi. Foto: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

To dager gammel fikk Christel Nåmdal utlagt tarm og pose på magen. Legene landet aldri på en diagnose, men Nåmdal forteller at inngrepet ble gjort fordi hun av ukjent grunn ikke hadde avføring.

Det lille spedbarnet har nå blitt 26 år gammel. Hun jobber fulltid som jurist og har samboer. Livet er med andre ord ikke spesielt annerledes fordi hun har stomi, men slik har det ikke alltid vært.

- Oppveksten var tøff. Som barn hadde jeg lange opphold på sykehuset og følte meg veldig alene, forteller Nåmdal til Dagbladet.

- Selv om de andre barna på skolen var informert om lidelsen, var de preget av mye uvitenhet. De trodde jeg bæsjet på meg, gikk med bleier og luktet vondt. Det stemte ikke, men jeg følte meg ekkel, fortsetter hun.

Vendepunktet

Så kom det et vendepunkt. Nåmdal var elleve år og ble for første gang introdusert til Norilco, organisasjonen for dem med stomi, reservoar og mage- og tarmkreft. Her skulle hun endelig møte jevnaldrende i liknende situasjon.

- Da jeg først så de andre barna, løp jeg ut og gråt. Jeg var sikker på jeg hadde gått feil, for jeg kunne ikke se at de hadde utlagt tarm. Hele livet hadde jeg følt meg så annerledes og ekkel, at trodde det lyste stomi av meg. Da skjønte jeg at det gjorde det ikke.

Nåmdal fikk seg jevnaldrende venninner i samme situasjon og ble tryggere på seg selv. Men det var fortsatt mye hun var bekymret for.

- Jeg hadde fått høre flere ganger at jeg var ekkel, og kunne ikke skjønne hvem ville hatt sex med noen som hadde bæsj på magen. Jeg var redd for å dø som jomfru.

Savnet informasjon

Slik ble det ikke. Første gang Nåmdal var intim med noen følte hun seg ikke ekkel i det hele tatt.

- Selvfølgelig er man spent på hvordan noen reagerer første gang de ser posen og arr, men jeg var trygg på meg selv og min daværende kjæreste. Jeg hadde møtt flere som var interessert i meg, og som forsikret meg om at det ikke gjorde noe at jeg hadde stomi.

Når 26-åringen ser tilbake savner hun at helsevesenet tok initiativ til en samtale om seksualitet og samliv.

- Alle som får, eller risikerer å få stomi, uavhengig av alder, kjønn eller diagnose burde få en samtale hvor disse temaene blir diskutert. Det er altfor varierende hvem som får en slik oppfølging, mener hun.

- Tøft og pinlig

September 2015. Det har gått noen måneder siden Trond Are Stensås (25) fikk diagnosen Ulcerøs Kolitt. Han jobber som elektriker og er ute på oppdrag. Han holder på å rigge strøm til en messe i Trondheim spektrum, da han plutselig kjenner at han må på do. I panikk løper mot nærmeste toalett, men rekker det akkurat ikke. Uhellet har skjedd, og Stensås må tekste en kollega og be han komme med en dongeribukse han har med seg.

- Jeg ventet i båsen, mens han skjøv buksa under døra. Det var kanskje noe av det pinligste jeg har opplevd. Det er tøft å være voksen og få slike uhell, forteller Stensås til Dagbladet.

Han fikk skiftet, kjøpte ny bokser og ble sykemeldt ut dagen.

- En lettelse

Stensås hadde flere pinlige uhell. Både på jobb og i fritida. Kombinert med smertene, tok han ikke legenes oppfordring om at han burde få stomi som et nederlag. Tvert imot.

- Det var en lettelse. Jeg ville kunne gå på jobb som normalt, og slippe å ha toalettet i umiddelbar nærhet. Jeg ville få livet mitt tilbake.

Til tross for at Trond ble operert som voksen, forteller han at han aldri ble tilbudt en samtale om seksualitet. Men takket være Nåmdal, som han ble sammen med sommeren 2015, var han ikke bekymret for hvordan det ville bli å være intim med stomi.

- Første gangen var jeg spesielt forsiktig, fordi jeg visste ikke om jeg kunne stole på at posen satt på plass. Etter hvert ble det helt normalt, sier han.

Året etter ble stomien erstattet med et bekkenreservoar. Dette er en operasjon hvor hele tykktarmen blir fjernet og erstattet med en pung formet som en J. Avfallsstoffer går gjennom tarmen på vanlig måte, og ut bekkenreservoaret som ligger der endetarmen en gang var.

I starten forteller 25-åringen at dette en tålmodighetsprøve fordi musklene i endetarmen måtte trenes opp igjen, men nå lever han nesten som før han ble syk. Han må bare gå litt oftere på do.

- Det hadde aldri gått så bra med meg, om jeg ikke hadde vært åpen med venner, familie, jobb og Norilco gjennom hele prosessen.

FITNESS: Ingrid Anette Hoff Melkersen er operert 37 ganger, men det hindret henne ikke i å delta i NM i bikinifitness i 2015. VIDEO: TV 2 Vis mer

- Blir ikke prioritert

Ragne Kristin Sletbakk, stomisykepleier ved Ullevål sykehus, er enig med Nåmdal. Hun tror tilbud om samtale er svært varierende grunnet dårlig prioritering fra høyere hold.

- Viktigheten av vårt arbeid blir ikke sett. Vi klarer ikke å mette behovet, og det krever at sykehusene satser mer på livskvalitet, sier hun til Dagbladet.

Sletbakk opplever at til og med nyopererte stomi-pasienter bekymrer seg for sexlivet.

- Mange tør ikke spørre, men ønsker at vi skal spørre dem. Det er ikke naturlig å ta opp dette når pasienten ligger nyoperert på et flermannsrom, men vi inviterer til samtale på stomipoliklinikken noen få uker etter operasjonen. Her kan man også bli henvist videre til sexolog, forteller hun.

Stomisykepleieren spør pasientene sine tidlig, men forsiktig om seksualitet.

- Mennesker er forskjellig, og noen opplever det som et overtramp at man begynner å spørre om sexlivet.

- Isolerer seg

Sletbakk forteller at mange stomi-pasienter sliter med et knust selvbilde.

- Man ser seg selv i speilet med tarmen utenfor kroppen, og tenker at dette er ikke meg. Det er heller ikke uvanlig at pasientene isolerer seg. Har man opplevd lekkasje fra posen én gang, kan det utløse en angstreaksjon, og føre til at man ikke vil gjøre noe. Ikke ha sex, ikke gå ut. Vår jobb er å få pasientene til å komme seg videre, og ikke ta vekk gleder fra livet.

Tretthet er også en vanlig utfordring for denne pasientgruppa.

- Det kan være et problem når man har en partner som ikke er det. Andre føler seg stygg og slutter å sove sammen med partneren, forteller sykepleieren.

For å føle seg mer komfortabel i en seksuell setting, kan hun tipse pasienter om å bruke en mindre pose når man har sex. Det finnes også blondeundertøy som dekker posen, opplyser hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling