Christensen ble truet med fengsel

Klokka er 23.00 tirsdag kveld. En høy mann i fritidsantrekk kommer ut av Villa Rabben. Hodet er bøyd, mannen ser sliten ut. Han løfter blikket - ser nedover mot båthavna på Thorøya utenfor Sandefjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

THOR CHRISTENSEN

 • Født: 19.03.55
 • Overtok Thor Dahl AS noe overraskende, etter at den eldre broren døde brått. Thor Christensen ville nemlig heller bli skogsarbeider.
 • Har gått gjennom to rettssaker mot tanta Jorunn Christensen for å få kjøpe henne ut for fem millioner kroner. Tapte begge gangene, men saken er anket til Høyesterett. I saken ble det prosedert på at «Thor Christensen ville sette hele formuen over styr dersom han får kontroll over den».
 • Har fire barn som lever med Christensens tidligere kone bare 500 meter fra Christensens bosted.
 • Forlovet seg 17. mai i år med en kvinne han nå bor sammen med.

Han er styreleder og/eller -medlem i 17 selskaper.

ATLE HAMRE

 • Født 26.02.60
 • Gift med den ni år eldre Trude Hamre. Flyttet til Sandefjord i 1987.
 • Startet som profesjonell kusk i 1978. Har kjørt inn som vinner 1700 ganger i sin karriere.
 • Driver Winner Stable Ulleberg gård i Larvik sammen med kona og broren Frode Hamre. Trude Hamre står oppført som daglig leder og styreformann.
 • Kom første gang i politiets søkelys i 1989, da han tok med seg pengeinnkrever Espen Lie til Bergen for å kreve inn et større pengebeløp - en sak han ble frikjent for. Han er dømt for momsunndragelser i 1996.
 • Etter at han ble dømt for momsunndragelser, fikk han disponere hytta Hallvard Flatland hevder å ha kjøpt av Christensen. Trude Hamre fikk tilgang på en BMW av samme Flatland.
 • I tillegg til å være trener og kusk, kjøper Hamre også hester i utlandet, spesielt i USA. For sin gode venn Hallvard Flatland har han kjøpt den største stjernen i norsk travsport for tida: Kendrick Hanover.

Plutselig oppdager han Dagbladets utsendte. Mannen trekker seg raskt tilbake til den gule familievillaen. Gardinene er trukket for. Hundene er ikke lenger i hundegården, men inne i huset. Thor Christensen tar ingen sjanser - han lever i skjul sammen med sin forlovede og hundene han er så glad i. Seks års utpressingsmareritt har satt sine tydelige spor på finansmannen. Han tør ikke snakke med andre enn sine nærmeste.

INGEN VANLIG SKIPSREDER
- Thor Christensen er ikke som de andre rikingene i Sandefjord. Det er lite jetsett - han har sjelden hatt behov for å vise at han har penger. Thor valgte ikke venner ut fra hvor stor lommebok de hadde, forteller en drosjesjåfør som selv har seilt for Thor Christensens far.

Men selv om Christensen ikke er i det øverste jetsett-sjiktet, er også han glad i å ta seg en fest. Og da spanderer han gjerne. Thor Christensen er en mann som ikke tåler å ha uvenner.

På slutten av 70-tallet var Christensens eiendomsselskap og rederi verdt i underkant av én milliard kroner, ifølge kilder i Thor Dahl-systemet.

I dag er verdien anslått til å være mellom 150 og 200 millioner kroner.

- Thor Christensen er på ingen måte styrtrik, sier hans advokat gjennom flere år, Sverre Holm.

I 1995 sto Christensen oppført i ligningen med en formue på 15 millioner kroner. I 1997 var det ingenting igjen.

Likevel tror politiet at Christensen er presset for 28 millioner kroner. 10 millioner av dette er gjeldsbrev Christensen har skrevet under på. Resten er utbetalt i kontanter og ved bankuttak.

Sentralt i historien står to meget forskjellige, men på mange måter sterkt sammensveisede menn: Thor Christensen og Atle Hamre.

BESTEVENNENE

Året er 1988. Christensen-familien hadde i mange år drevet med hester på familieeiendommen Skogan. Galopp har vært den store interessen. Men så møter Thor Christensen Atle Hamre - selve stjernen i norsk travsport. En mann som nyter stor respekt i travmiljøet. Dette er starten på et langvarig forretningsfellesskap og et merkelig vennskap. Christensens barn har et særlig godt øye til kusken som har flere miniatyrfigurer av seg selv i hagen. Det fortelles at for Christensens barn var nesten ingenting som en nattaklem fra den sjarmerende Atle Hamre. Samtidig finner Christensens tidligere kone og Trude Hamre tonen seg imellom. Og da de ekteskapelige problemene starter for Christensen og frue, er det nettopp vennen Atle Hamre Christensen tyr til, ifølge flere kilder.

Midt oppe i all denne vennskapelige idyllen skal utpressingsdramaet ha startet.

Atle Hamre skrev kontrakt med Christensen om at han kunne bruke området på Skogan gård for å trene sine hester i 1988. Avtalen hadde ti års varighet, men ble avbrutt da Christensen i 1992 bestemte seg for å slutte å engasjere seg i travsport. Overfor bransjebladet Trav og Galopp-nytt ga Christensen inntrykk av at han kort og godt var lei hestesporten. Sannheten var at Christensen hadde tapt millionbeløp. At Christensen sa opp kontrakten og ikke lenger skulle være hesteeier hos Hamre, var ikke hyggelig nytt for Atle Hamre. Men Hamre fikk, ifølge advokat Holm, én million kroner for tort og svie - i tillegg fikk han ettergitt tre måneders leie.

Kilder nær Christensen som mener Hamre selv står bak utpressingen tror opphøret av denne kontrakten er årsaken til truslene, som startet på denne tida.

- Hamre mistet sin melkeku, fastslår de.

SKUESPILLET

«Thor, du er en slask - vi vet alt - hva du foretar deg og hvor du befinner deg til enhver tid.» Dette skal ha vært innholdet i det første utpressingsbrevet Thor Christensen mottok tidlig i 1993.

Thor Christensen bladde opp 500000 kroner i to konvolutter som skulle overleveres på forsida av Bjerkebanen ved hovedinngangen. Men Christensens høyre hånd, Helge Johnsen, anmeldte forholdet, og i samarbeid med politiet ble det forsøkt lagt en felle. Utpresserne forandret imidlertid sted for overleveringen, fella fungerte ikke, og politiet henla saken, ifølge Helge Johnsen.

Dette var første og eneste gang i løpet av de seks årene at Thor Christensen selv møtte det han trodde var utpresserne.

- Alt han har foretatt seg siden har gått gjennom Atle Hamre, sier advokat Sverre Holm.

Det skal ha vært Hamre som fortalte Christensen at en finsk-russisk sigøynermafia skulle ha ankommet hotell Atlantic i Sandefjord, og at de hadde med en avkappet finger på Norges-glass. Hamre skal også ha fortalt at bilen hans var beskutt og at han skal ha blitt banket opp med kona som vitne.

Sentralt i historien er truslene mot Christensen og hans familie.

Christensen og Johnsen hadde hver sin hund på jakttrening hos en profesjonell hundetrener i et fjellområde ved Rjukan i 1995. Under treningen segnet Christensens og Johnsens hunder om. Ett døgn seinere var de døde. Ifølge obduksjonsrapporten døde de en smertefull død.

Dette gikk fryktelig hardt inn på både Thor Christensen og Helge Johnsen.

FLATLAND

Christensen fikk etter hvert problemer med å betale utpresserne, og Hamre hjalp til med å låne han penger for å betale utpresserne. Det er i forbindelse med disse angivelige lånene Christensen underskriver gjeldsbrev på 10 millioner kroner til Atle Hamre. Når deler av dette skal tilbakebetales, tilbyr Christensen hytta si i Uvdal. Hamre skal ifølge Holm ha opplyst at hytta skal bli godskrevet på dette lånet. Men det er Hallvard Flatland som overtar hytta - verd opp mot halvannen million - for skarve 400 000 kroner. Et beløp Christensen hevder han aldri har mottatt. Christensen har stevnet Flatland, og saken kommer opp i august med Verdikommisjonens leder Jan Erik Langangen som Flatlands advokat.

ADVARTE ANDRE MOT HAMRE

Forretningsforbindelser og nære samarbeidspartnere skal gjentatte ganger ha advart Christensen mot Atle Hamre. Men for Christensen var Hamre vennen som støttet han mot utpresserne. Dette er også versjonen Atle Hamre gir. Han hevder å ha mottatt bare seks millioner kroner som han overleverte videre - etter at Christensen selv ba han om hjelp. Hamre skal også ha anbefalt Christensen å anmelde forholdet.

Kilder nær Christensen sier imidlertid rederen var hyggelig med Hamre fordi han var redd kusken. Så seint som i desember i fjor dro familien Hamre til Jamaica - på Thor Christensens regning, ifølge kilder nær Hamre.

Under et hageselskap i Thor Dahl AS sommeren 1997 skal Christensen ha sagt til flere at Hamre ikke var en mann å stole på.

- Vent og se, snart kommer det til å skje noe, skal Christensen ha sagt.

Dette skjedde etter at Atle Hamre, som også deltok på festen, var dratt.

UTPRESSERNES STERKESTE KORT

Men hvordan kunne Christensen la seg presse i årevis uten å gå til politiet, er spørsmålet miljøene rundt både Hamre og Christensen stiller seg. Mange gir uttrykk for at Christensen er en mann det er lett å lure. Han er også en familiemann som tok truslene mot barna svært tungt.

- Jeg betaler heller noen penger slik at jeg kan være sikker på at barna mine kan gå trygt til skolen, skal Christensen ha sagt.

I siste fase av utpressingen gjør imidlertid utpresserne et lurt trekk. Ifølge kilder nær Christensen klarer de å få Christensen til å tro at han selv vil bli straffet - nettopp fordi han har utlevert penger til dem.

Christensen har enorm respekt for politiet, og dette ble etter hvert et viktig våpen for utpresserne. Noe som tydeliggjøres ved at pengekravene tiltar sterkt i omfang i 1998. Nest siste utpresning skjer rett over årsskiftet, da Christensen betaler fire ganger 250000 kroner. Siste utpresning skjer i slutten av januar - da betaler Christensen 139000 kroner - i såkalte reisepenger. Så var det slutt.

BETROELSEN

Det utpresserne ikke visste var at Thor Christensen i november i fjor betrodde seg til sin advokat Sverre A. Holm. Men heller ikke da ville Christensen at politiet skulle kobles inn.

Han ville vente til over årsskiftet fordi han var blitt lovet å få noen dokumenter av utpresserne. Disse dokumentene skulle fortelle hvem som egentlig sto bak utpressingen. Men Holm kontakter riksadvokaten umiddelbart - etter det Dagbladet forstår - uten å informere Christensen.

Kort tid etter tropper politiet opp hos Christensen. Men han nekter å la seg avhøre i lang tid. På denne tida skal han også ha blitt lovet å møte sine utpressere. Først i februar er Thor Christensen villig til å forklare seg - og da blir det fart på etterforskningen.

BLIR BESKYTTET

Ni dager før pågripelsen skjer observeres de tidligere vennene Atle Hamre og Thor Christensen på trappa utafor Villa Rabben. Hamre skal ha ønsket å vite «om alt sto bra til». Han skal ha virket svært nervøs. 19. mai blir Hamre pågrepet - mistenkt for utpressing.

I dag er Thor Christensen tilbake i Villa Rabben. Sliten, tilbakholden og på vakt. Etter det Dagbladet kjenner til er det igangsatt sikkerhetstiltak rundt rederen. Seks års utpressingsmareritt er over, men Christensen er fortsatt engstelig.