Christian (18) døde i TikTok-ulykke - nå advarer broren

- Alle trodde det var selvmord. Det trodde vi også, sier broren, Daniel Stefan Granli (28). Så fant de Christians mobiltelefon på opptaksmodus.

<strong>SAVNET:</strong> Christian var lett å like, og en gutt med flere planer og drømmer foran seg, forteller broren, Daniel Stefan Granli. Foto: Privat
SAVNET: Christian var lett å like, og en gutt med flere planer og drømmer foran seg, forteller broren, Daniel Stefan Granli. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

28 år gamle Daniel Stefan Granlis lillebror, 18 år gamle Christian Olsen Granli, døde i en tragisk TikTok-ulykke tidligere i år. Nå velger han å gå ut med historien for å advare andre om at det også kan skje dem.

- Kan dette føre til at ett menneske blir spart, så er det verdt det, sier han til Dagbladet.

Heiv seg i bilen

Det var lørdag 23. mai at Daniel ble oppringt av en venn. Han sa at det sto en rekke nødetater utenfor butikken Tjølling Hestefôr, som familien driver i Tjølling.

Daniel heiv seg i bilen, og da han etter få minutter kom fram, forsto han at det hadde skjedd noe med broren. På innsida så han den livløse kroppen hans liggende på gulvet, skriver Østlands-Posten, som omtalte saken først.

- Helsepersonell forsøkte livreddende førstehjelp i en times tid, men han ble erklært død på stedet, bare 18 år gammel, sier Stefan Granli til Dagbladet.

Omstendigheter på funnstedet kunne umiddelbart tyde på at 18-åringen hadde begått selvdrap.

Fant mobiltelefonen

Ryktene begynte å spre seg fort i tettstedet Tjølling, som ligger i Larvik kommune i Vestfold og Telemark. Familien valgte selv etter kort tid å gå ut og bekrefte dødsfallet, og hva som sannsynligvis lå bak, forteller Stefan Granli.

Men ettersom dagene gikk, og familien fikk tid til å tenke, begynte stadig flere omstendigheter rundt hendelsen å skurre.

- Christian ble kjørt til jobben av faren sin på morgenen, og siden han akkurat hadde fylt 18 år, hadde han med seg en sixpack med øl som han skulle drikke på kvelden. Den var ikke rørt da han ble funnet. Inne på kontoret hadde han også satt på gassovnen og lagt fra seg tingene sine. Det kunne se ut som at han hadde belaget seg for en full arbeidsdag, sier broren.

Og da familien fikk tilbakemelding om at politiet hadde funnet mobiltelefonen hans satt opp for filming, ble det enda klarere for dem: Dette måtte ha vært en ulykke.

Politiet er enig med familiens konklusjon.

- Vår konklusjon er i tråd med familiens, dette var et uhell. Funn på stedet, blant annet denne filmen, styrker hypotesen om at dette var ingen villet handling, sier politioverbetjent Knut Vidar Vittersø ved etterforskningsavdelingen på Larvik politistasjon til Dagbladet.

De har avsluttet etterforskningen i saken.

<strong>MINNES:</strong> - Du vil alltid ha en spesiell plass i våre hjerter, står det på gravsteinen til 18-åringen. Foto: Privat
MINNES: - Du vil alltid ha en spesiell plass i våre hjerter, står det på gravsteinen til 18-åringen. Foto: Privat Vis mer

Var aktiv på TikTok

Stefan Granli beskriver broren som en sosial person, med flere planer og drømmer foran seg. Han hadde gått på mekken på Thor Heyerdahl videregående skole, og interesserte seg for nettopp dette – mekking, anlegg og lyd.

Han var også opptatt av TikTok, forteller 28-åringen.

- De siste månedene la han ut noen videoer på TikTok, og flere av dem fikk en del «likes». Dette førte nok til et jag om å alltid prøve å overgå seg selv, sier han.

TikTok er en videodelingsplattform som svært mange barn og unge bruker. Applikasjonen har tidligere fått kritikk for en rekke trender som har florert, blant annet en hvor man later som man kveler andre mennesker, og en hvor man saboterer sykler ved å løsne forhjul.

<strong>- LIVLIG:</strong> Familien forteller til Østlands-Posten at Christian var en fin og livlig gutt, som ofte fant på sprell og spillopper. Foto: Privat
- LIVLIG: Familien forteller til Østlands-Posten at Christian var en fin og livlig gutt, som ofte fant på sprell og spillopper. Foto: Privat Vis mer

- Kan få enorme konsekvenser

Det som er viktig for Stefan Granli nå, er å advare andre for å kanskje kunne spare dem fra samme skjebne.

- Sosiale medier er annerledes nå, enn da jeg var ung. Man må snakke med barn og unge, og gi dem tips og råd til hvordan de bedre kan håndtere fokuset og det som til dels kan oppfattes som et press. For Christian sin del, gikk det fra å legge ut gøyale videoer for «likes», til å ende fatalt. Dette er et ekstremt tilfelle, sier han.

Østlands-Posten har vært i kontakt med politioverbetjent i Sør-Øst politidistrikt, Vidar Duvholt. Han jobber mye med forebyggende og ungdom, og deler det samme synet.

- Ungdom publiserer bilder og videoer hver dag. Da er det altfor fort gjort å publisere noe som kan få enorme konsekvenser, sier han til avisa og fortsetter:

- De filmer og deler uten å tenke seg om. Da kan de legge både sitt liv, og andres liv, i grus.

Politioverbetjenten nevner eksempler på gutter som har slått hverandre i hodet med glassflasker, for å filme det og legge det ut på nett. Han understreker at vi ikke kan være så naive og tro at ulykka med Christian ikke kan skje hvem som helst.

MERKELIG TREND: #tinyfacemakeupchallenge går viralt på TikTok og Rød Løpers Kine Falch tester den ut, noe som ble vanskeligere enn først antatt. Video: Julie Easter Christiansen / Edit: Kine Falch Vis mer

Dette kan foreldre gjøre

Ekspert og foredragsholder på sosiale medier, Ingvild Moen, er forelagt historien om 18-åringen. Hun oppfordrer på generelt grunnlag foreldre til å være mer deltakende på hva barna driver med på mobiltelefonen sin.

- Dette tilfellet høres helt forferdelig ut og er til å få vondt i magen av. Det underbygger påstanden om at noen unge tror de må gjøre mer og mer ekstreme ting for å få oppmerksomhet på sosiale medier, sier hun til Dagbladet.

Moen drar paralleller til enkelte turister som stadig må opp på høyere fjelltopper og lengst ut på de luftigste partiene for å få «bedre» bilder.

- Har TikTok og liknende plattformer fått for stor innvirkning på unge?

- Mange er bevisste på hvordan disse plattformene fungerer, noen faktisk mer enn foreldrene sine. Men så finnes det alltid de som tar ting innover seg og bruker denne type verktøy på andre måter. Hvis folk dør som følge av et jag etter «likes» eller en farlig trend som florerer, så har utvilsomt plattformen det gjelder blitt et problem.

Eksperten kommer med noen tips og råd som foreldre kan gi barna sine:

  • Ikke vær redd for å være strenge. Hvis barna sier: «Men de andre får lov til å gjøre det», trenger man ikke å bikke under for presset.
  • Se Netflix-dokumentaren: «The Social Dilemma», der noen av dem som har vært med på å lage algoritmene til en rekke kjente sosiale medier blant annet forteller at de ikke lar sine egne barn bruke dem, fordi de vet de er avhengighetsskapende.
  • Sitt ned med barna og gi dem en innføring i hvordan sosiale medier fungerer, og hvordan man bør opptre. Reflekter sammen, og del erfaringer. Det setter de som regel pris på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer