Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Christian (22) ble reddet fra samme fjell to dager på rad

- Jeg forstår at folk synes det er ganske idiotisk.

BRAKK ANKELEN: Den tredje gangen Christian Trogstad Næss var på Narvtinden i Flakstad kommune, brakk han ankelen. Foto: Privat
BRAKK ANKELEN: Den tredje gangen Christian Trogstad Næss var på Narvtinden i Flakstad kommune, brakk han ankelen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ulykkesfugl, ja. Det kan du si.

Det sier Christian Trogstad Næss fra Drammen, etter å ha blitt reddet ned fra samme fjell i Lofoten to dager på rad. Den tredje dagen brakk han ankelen.

- Det går bra, bortsett fra at jeg ligger på sykehus med brukket ankel, sier han fra Drammen sykehus.

Sto fast

Det hele startet onsdag kveld forrige uke. 22-åringen var på klatretur på Narvtinden i Flakstad kommune. I løpet av turen satte han seg fast på en fjellhylle. Da måtte han ringe politiet og be om hjelp.

- Det var ikke mulig å komme seg vekk fra den fjellhylla. Jeg måtte derfor ringe etter hjelp, sier Trogstad Næss.

Han sier til Dagbladet at han må presisere at han ikke vrikket ankelen, selv om det var det mediene rapporterte om og redningsmannskapene informerte om. Ifølge 22-åringen ble det nevnt i rapporten til mannskapene, selv om det ikke stemte.

BRUKKET ANKEL: Slik ser ankelen til Christian ut. Foto: Privat
BRUKKET ANKEL: Slik ser ankelen til Christian ut. Foto: Privat Vis mer

- Hadde jeg vrikket ankelen, hadde jeg ikke gått på ny tur dagen etterpå, sier han.

Reddet ned på nytt

24 timer seinere skulle mannen i 20-åra bli hentet ned fra samme fjell på nytt, bare på et annet sted på fjellet. Som mediene skrev, skulle han hente øreproppene han glemte fra forrige tur.

Det sier han ikke stemmer helt, for den turen hadde han tatt uansett.

- Jeg satte meg fast da og. Jeg snakket med en kompis på telefon. Han sa at han kunne ringe etter hjelp, men jeg gjorde det selv. Redningsmannskapene sa at jeg måtte vente noen timer før jeg ble hentet, fordi de var på et annet oppdrag. Jeg klatret videre, men så kom de et par timer seinere, sier han.

Det store uhellet skjedde imidlertid lørdag. På den tredje dagen klatret han opp det samme fjellet.

Brakk ankelen

Men da ringte han ikke redningsmannskapene.

- Jeg gikk tur, så datt jeg. Det var trolig på grunn av dårlig fottøy at jeg brakk ankelen, sier drammenseren.

PÅ TUR: Disse bildene ble tatt fra Narvtiden forrige uke. Foto: Privat
PÅ TUR: Disse bildene ble tatt fra Narvtiden forrige uke. Foto: Privat Vis mer

22-åringen sier at han vurderte å ringe redningsmannskapene for tredje gang, men sier at han kom seg ned på egen hånd da han bare var 250 meter over havet.

- Jeg akte ned fjellet. Det var den første og den siste gangen jeg var i fjellet jeg burde ha ringt. Den andre gangen kunne jeg ha klart meg selv, men de kom likevel. Jeg setter all honnør til redningsmannskapene, sier han.

Lofotferien endte med en tur på sykehuset i Bodø med brukket ankel, før han ble innlagt på sykehuset i Drammen i helga.

Christian Trogstad Næss sier at han har lest kommentarfeltene på Facebook til diverse aviser.

- Jeg forstår at folk synes det er ganske idiotisk, men jeg har gått mye i fjellet, sier han og fortsetter:

- Jeg har vært en ulykkesfugl, men det meste har gått på dårlig fottøy og dårlig planlegging.

Mye folk i fjellet

Hovedredningssentralen Nord-Norge bekreftet forrige uke at de har rykket ut på to oppdrag til det samme fjellet i løpet av de to siste døgnene. Redningsleder Alf Hågensen sier at de forventer flere aksjoner.

- Vi forventer flere fjellaksjoner, spesielt i Lofoten-området i juli og august. Det er væravhengig. Når det er godt vær, er det mye folk i fjellet og økende trafikk. Det er ikke like mange i fjellet på dager med dårlig vær. Det er vår erfaring, sier Hågensen til Dagbladet.

Redningsleder Bård Mortensen sa forrige uke at når det blir ruskete vær og tåke, kan det bli flere som går seg fast, men at de også opplever også enkelte lettere skader.

ULOVLIG FRIERI: Nødetaten måtte rykke ut og redde ned en mann fra et fjell i Morro Bay, California. Mannen hadde ulovlig klatret opp for å fri til kjæresten via en videosamtale på Facebook. Video: City og Morro Bay / Storyful Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!