ARBEIDSLIV: Daglig leder i Nord Industi Service AS, Christian Weber Seland (t.v.), oppfordrer flere arbeidsgivere å ansette folk med «hull» i Cven, slik som Aleksander Vattøy Dyrhol. Her her Seland sammen med kollega Espen Gundersen. Foto: Nord Industi Service AS
ARBEIDSLIV: Daglig leder i Nord Industi Service AS, Christian Weber Seland (t.v.), oppfordrer flere arbeidsgivere å ansette folk med «hull» i Cven, slik som Aleksander Vattøy Dyrhol. Her her Seland sammen med kollega Espen Gundersen. Foto: Nord Industi Service ASVis mer

Christian ansatte eks-narkomane Aleksander:
- Arbeidsgivere må ikke være redd for å ansette folk med «hull» i CVen

Aleksander Vattøy Dyrhol opplevde at ingen ville ansette ham. Hans nye arbeidsgiver sier det viktigste er at man har lyst til å lære - ikke at man har flere års utdanning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne Aleksander Vattøy Dyrhol (29) fortelle at han hadde fått seg jobb etter at han la ut en «jobbsøknad» på Facebook.

Dyrhol foteller til Dagbladet i dag at det knapt har sunket inn at han skal starte i drømmejobben i morgen. Da starter han i bygg- og stillasfirmaet Nord Industri Service AS i Porsgrunn.

- Jeg er svært letta og glad. Det er nesten ikke til å tro. Det var en veldig god beskjed å få. Jeg skal innrømme jeg følt på ukjente påkjenninger, og det er mange inntrykk som ikke har sunket inn, sier Dyrhol.

Han tenker spesielt på alle meldingene som har tikket inn siden han la ut innlegget mandag denne uka. Dyrhol har ikke tall på hvor mange meldinger han har fått, men trolig er det flere hundre. De fleste er fra private personer som forteller at de er i samme situasjon som han, i tillegg har flere arbeidsgivere tatt kontakt.

- Har tro på han

Det var Nord Industi Service AS som Dyrhol hadde mest lyst til å jobbe for. Daglig leder, Christian Weber Seland, sier til Dagbladet at han gleder seg til 29-åringen starter.

- Det blir spennende å se han i aksjon. Jeg har veldig trua på han. Det virker som dette er noe han har veldig lyst til og så lenge han tror det, så tror jeg det blir bra, sier Weber Seland til Dagbladet.

Nord Industri Service har fra før to andre ansatte som har hatt samme fortid som Aleksander.

Weber Seland forteller at de har positive erfaringer personer som har lyst til å lære og viser arbeidsvilje, og det etter hvert «har blitt folk av» dem.

- Arbeidsgivere må ikke være redd for å ansette personer med «hull» i CVen. Det er hyggelig å gi folk en sjanse. Det viktigste er at de ønsker å lære og er fysisk oppegående. Fordelen med håndverkstjenesten er at man kan bygge seg oppover, isteden for å gå flere år med skole, sier Weber Seland.

Hadde selv utfordringer

Daglig leder tror at noe av grunnen til at han har vært villig til å ansette ufaglærte personer er fordi han selv startet i arbeidslivet som 15-åring og hadde ikke lyst til å gå skole.

- Jeg hadde ikke ro i sjela til å starte på videregående og hadde også andre problemer. Jeg startet å jobbe isteden og synes fortsatt er det er bra at det er mulig å jobbe seg oppover i bransjen uten å ha bakgrunn fra skole, sier daglig leder i Nord Industri Service AS.

Seland legger til at de har en stor andel faglærte som gjør at det kan ansette ufaglærte også. Totalt har firmaet 58 ansatte.

FIKK JOBB: Etter kun fem dager etter at Aleksander Vattøy Dyrhol la ut «jobbannonse» på Facebook, fikk han jobb i et bygg- og stillasfirma. Her er han sammen med samboeren Linda Mohilla. Foto: Privat
FIKK JOBB: Etter kun fem dager etter at Aleksander Vattøy Dyrhol la ut «jobbannonse» på Facebook, fikk han jobb i et bygg- og stillasfirma. Her er han sammen med samboeren Linda Mohilla. Foto: Privat Vis mer

Vil gi andre mulighet

Samboeren til Aleksander, Linda Mohilla, sier at alle arbeidsgiverne som har tatt kontakt med han skal få en oppfordring til å kontakte organisasjoner som driver med arbeidsformidling til personer som har samme fortid som Aleksander.

- Vi håper at det åpner mulighetene til andre som befinner seg i samme situasjon. Ut i fra meldingene han har fått, så er det mange som er i samme situasjon, sier Mohilla til Dagbladet og lover at alle skal få svar.

Aleksander Dyrhol har tidvis hatt et tøft liv som narkoman og hjemløs. Sommeren 2014 flyttet 29-åringen fra Bergen til Larvik for å bli rusfri. Nå bor han sammen med kjæresten Linda Mohilla og sammen har de en datter på tre måneder, i tillegg til at Mohilla har en sønn fra tidligere.

Tre uker betenkningstid

Dyrhol forteller at det tok lang tid før han valgte å gå ut med historien sin.

- Linda (samboeren) oppfordret meg for tre uker siden at jeg burde gjøre det. Det har vært en lang prosess, og det har vært utfordrende. På mandag var jeg et nervevrak, sier 29-åringen.

BYGGEBRANSJEN: Weber Seland tror det er enklere å ansette ufaglærte i håndverkbransjen enn i andre bransjer, men mener likevel folk må se forbi CVen og heller se på arbeidslyst og vilje. Foto: Nord Industi Service AS
BYGGEBRANSJEN: Weber Seland tror det er enklere å ansette ufaglærte i håndverkbransjen enn i andre bransjer, men mener likevel folk må se forbi CVen og heller se på arbeidslyst og vilje. Foto: Nord Industi Service AS Vis mer

Dyrhol har en oppfordring til personer som er i samme situasjon:

- Legg stoltheten til side. Det tar bare en uke, så blir det stille. Det varer ikke evig, sier han og samboeren legger til:

- Ikke skriv i en søknad at man har vært «syk». Vær ærlig og si det som det er. Å komme seg fra null til dit Aleksander er i dag viser at han er sterk og det er gode kvalifikasjoner, sier Mohilla.