Christian nektes tekno-hjelp

Får gammelt utstyr til dobbel pris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hvorfor skal jeg nektes å bruke moderne teknologi? spør Christian Vik (36) i Porsgrunn.

I fjor sommer svevde han mellom liv og død. Ti dager lå han i koma etter hjerneblødningen.

Han får jevnlig epileptisk anfall, derfor har han søkt om en såkalt FalloFon, et moderne, bærbart varslingssystem som koster 31 000 kroner. Rikstrygdeverket sier nei. Fordi varslingsutstyret er basert på SIM-kort og GPS-teknologi.

-  Jeg ønsker å leve så normalt som mulig. Bærbart utstyr gjør at jeg kan begynne å bevege meg mer - uten rullestol, sier Christian.

Hjerneslaget

Han sto i dusjen da han plutselig falt om, i juni i fjor. Han ble reddet fordi naboer hørte ham rope. På Rikshospitalet var jubelen stor da han endelig klarte å rekke tunge og husket alderen på barna.

I dag, et drøyt år etter, serverer Christian kaffe på terrassen sin. Han er tilbake i 60 prosents stilling og pendler mellom økonomijobben i Kreftregisteret i Oslo og hjemmet i Porsgrunn. I rullestol.

Rikstrygdeverket kategoriserer mobiltelefoner som såkalt «brunevare», det vil si utstyr som «alle og enhver» kan kjøpe. GPS er «ny» teknologi som Rikstrygdeverket ikke godkjenner. To ganger har fylkestrygdekontoret i Telemark avslått søknaden.

FIGHTER: Trebarnsfaren Christian Vik (36) ble rammet av hjerneslag, men klarte å kjempe seg tilbake til arbeidslivet og en god hverdag med Hannah-Malene (4), Carl-Oscar (2) og Tina-Charlotte (6) og kona . Nå motarbeides han av Rikstrygdeverket. Foto: Torbjørn Berg
FIGHTER: Trebarnsfaren Christian Vik (36) ble rammet av hjerneslag, men klarte å kjempe seg tilbake til arbeidslivet og en god hverdag med Hannah-Malene (4), Carl-Oscar (2) og Tina-Charlotte (6) og kona . Nå motarbeides han av Rikstrygdeverket. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Urettferdig

-  Rikstrygdeverkets avslag er urimelig og urettferdig. I dag kan alle og enhver leke seg med moderne teknologi. Men funksjonshemmede burde være de første som fikk ta i bruk ny teknologi, sier Mona Falck-Andersen, administrerende gründer for firmaet Cognita AS som produserer kognitive hjelpemidler for funksjonshemmede.

Håpløst system

FalloFonen registrerer hvor Christian er når han faller og sender så melding med nøyaktig stedsangivelse til avtalt mottaker.

-  Hvis jeg får stasjonært utstyr med fire varslingsenheter, blir det også mye dyrere, sier Christian.

Han kan altså få varslingsutstyr i hjemmet , men ikke når han beveger seg utenfor døra. Rikstrygdeverket fraskriver seg ansvaret for varsling utenfor hjemmet og skyver dette over til kommunene. Det betyr i praksis det samme som at hjelpemiddelet ikke gis. -  Hvorfor skal funksjonshemmede som har behov for varsling måtte henvende seg til Rikstrygdeverket for varsling i hjemmet og til kommunen når de skal ut? Ville en rullestolbruker finne seg i å søke rullestol til innendørsbruk fra én instans og rullestol for utendørsbruk fra en annen, spør Mona Falck-Andersen.

-  Jeg er først og fremst veldig takknemlig for at det gikk så bra: Jeg våknet opp igjen og det var noen hjemme, for å si det sånn, smiler Christian. Han kjemper en tøff kamp og

-  Jeg drømmer om å kunne gå på skitur med ungene mine en dag.