Christian Ringnes vil bygge for milliarder i Tromsø

Christian Ringnes har store planer for de gamle lokalene til Macks Ølbryggeri i Tromsø sentrum.

STORE PLANER: Christian Ringnes er et steg nærmere milliardutbygging i Tromsø.
Foto: Iván Kverme .
STORE PLANER: Christian Ringnes er et steg nærmere milliardutbygging i Tromsø. Foto: Iván Kverme .Vis mer

(Finansavisen): Milliardene sitter løst, både fra staten og Christian Ringnes-kontrollerte Eiendomsspar når et tidligere bryggeri skal bli til leiligheter, kontor, hotell, museum og konserthus. Nå er planprogrammet sendt inn til kommunen og regulering kan for alvor komme i gang.

Startskuddet har gått

- Nå har startskuddet gått, og hjulene i prosessen begynner virkelig å rulle, sier Sigurd Stray, viseadministrerende direktør i Eiendomsspar, til Finansavisen.

Macks Ølbryggeri er Nord-Norges største bryggeri, og holdt til i Tromsø sentrum, der Storgata starter. Høsten 2012 flyttet bryggeriet til Nordkjosbotn og etterlot seg lokaler på mange tusen kvadratmeter. Eiendomsspar kjøpte halvparten av prosjektet fra Macks eierselskap Ludwig Mack, og tar seg av utviklingen av eiendommen.

Den eksisterende bygningsmassen på 22.000 kvadratmeter skal utvikles og dobles til 45.000.

Bygger for milliarder

- Denne delen av prosjektet vil ha en totalkostnad på over 1,5 milliarder kroner, forteller Stray til Finansavisen.

I tillegg skal Eiendomsspar bygge et hotell på 15.000 kvadratmeter på utfyllingen på Sørsjeteen. Kostnaden her blir på rundt 450 millioner kroner, for det som omtales som et arkitektonisk spektakulært hotell.

UiT Norges arktiske universitet og Statsbygg er også sterkt involvert i planene, skriver Finansavisen. Eiendomsspar har skrevet en intensjonsavtale med universitetet og Arktis Filharmoni om utvikling av et konserthus på rundt 7.700 kvadratmeter, i tillegg en intensjonsavtale på at Musikkonservatoriet (Uit) på rundt 5.000 kvadratmeter skal samlokaliseres med konserthuset for å legge til rette for samhandling mellom utdannelse av studenter og profesjonelle utøvere.

Reguleringsområdet totalt er på over 70 dekar og inkluderer historisk viktige elementer som det opprinnelige Tromsø Museum, museumsparken og nevnte Macks Ølbryggeri. I forlengelse av museumsparken utvikler Statsbygg et arktisk universitetsmuseum for UiT på 19.700 kvadratmeter. Kostnadsrammen for museet er på 1,5 milliarder kroner.

Andre økonominyheter:
Stordalen er på jakt etter ambisiøs aksjeplukker
Flere igangsettingstillatelser til nye boliger