Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Christie, Bush og Romney i republikansk trekantdrama bak lukkede dører

Republikanerne har startet presidentvalgkampen.

TIDLIGERE ALLIERTE: New Jersey-guvernør Chris Christie støttet i 2012 kandidaturet til Mitt Romney som republikansk presidentkandidat. Her under et arrangement i New Hampshire i januar 2012. Nå kan de to bli bitre motstandere. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
TIDLIGERE ALLIERTE: New Jersey-guvernør Chris Christie støttet i 2012 kandidaturet til Mitt Romney som republikansk presidentkandidat. Her under et arrangement i New Hampshire i januar 2012. Nå kan de to bli bitre motstandere. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Valget er ikke før i november 2016, men kampen for å bli republikanernes presidentkandidat, startet da tidligere Florida-guvernør Jeb Bush varslet på Facebook at han seriøst vurderte å stille. Så kom taperen fra 2012, Mitt Romney, på banen og sa til flere potensielle pengegivere at han vurderte å stille på nytt. Dette til tross for at han inntil nylig blankt avviste en ny valgkamp.

Fredag meldte også New Jersey-guvernør Chris Christie seg på. Da ble det nemlig opprettet en politisk aksjonskomitee (PAC) med navnet Leadership Matters for America. Den kan samle inn penger som kan brukes på en potensiell kandidats reiser og valgkampaktivitet og er det tydeligste tegnet så langt på at Christie vurderer å stille, skriver Wall Street Journal.

Pengejakt Christie, Bush og Romney er alle blitt sett på som mer moderate i republikansk målestokk, og som de kandidatene som har best muligheter til å hamle opp med Hillary Clinton, som er soleklar favoritt til å bli demokratenes kandidat. Nå må de tre potensielle kandidatene kjempe om den samme potten av velgere, penger og støttespillere. Det ligger an til å bli en bitter strid hvor mange vil bli tvunget til å velge bort kandidater de egentlig liker til fordel for en annen kandidat.

Men Bush, Romney og Christie er ikke alene heller. Ifølge Politics1.com er det totalt 25 potensielle kandidater til å bli republikanernes presidentkandidat. Blant dem er senator Marco Rubio, tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin, Wisconsin-guvernør Scott Walker, senator Lindsey Graham og Ohio-guvernør John Kasich.  

ALLIERTE: Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (t.v.) drev presidentvalgkamp for republikanernes kandidat Mitt Romney i 2012. Nå kan de begge kjempe mot hverandre om kandidaturet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
ALLIERTE: Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (t.v.) drev presidentvalgkamp for republikanernes kandidat Mitt Romney i 2012. Nå kan de begge kjempe mot hverandre om kandidaturet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer

Foreløpig skjer veldig lite av valgkampen ute i offentligheten. I stedet pågår nå en intens valgkamp bak lukkede dører, skriver Time. De potensielle kandidatene farter land og strand rundt - ikke for å sikre seg stemmer - men for å vinne støtten til de mektige bakmennene som kontrollerer enorme pengesummer.

Selv om det republikanske partiet er omgitt av styrtrike støttespillere, vil de tre få det særdeles tøft. Det er tvilsomt at alle vil klare å samle inn de 75 millionene dollar (om lag 585 millioner kroner) de mest sannsynlig trenger for å drive en seriøs primærvalgkamp i delstatene som stemmer først, nemlig Iowa, New Hampshire og South Carolina, skriver Washington Post.

Åpent felt Meningsmålingene viser at hele nominasjonen fortsatt er svært åpen. Dersom det blir en jevn kamp, kan det ta lang tid før partiet finner sin kandidat. Dette vil i så fall kunne være en fordel for demokratene. Da vil nemlig de republikanske kandidatene måtte bruke tid og ressurser på å slåss mot hverandre i stedet for å angripe demokratenes kandidat.

Det er vanskelig å vite hvordan Romney, Bush og Christie vil posisjonere seg overfor hverandre dersom alle tre stiller.

Christie er den folkelige og frittalende guvernøren i New Jersey. Noen mener han er sjarmerende, mens andre synes han kan framstå bøllete. Flere konservative mener han ikke er konservativ nok.

Christie sliter også med vekta og gjennomgikk en slankeoperasjon i fjor. Dersom han stiller til valg, vil helsa hans kunne bli et tema.

Den skandaløse stengingen av George Washington-brua henger dessuten som et blylodd rundt ham. I september 2013 sørget nemlig noen av hans nærmeste medarbeidere for å få stengt flere filer på brua i en politisk motivert hevnaksjon. Det førte naturlig nok til enorme køer på en av verdens mest trafikkerte bruer. Selv hevder Christie han ikke kjente til aksjonen.

I 2012 støttet Christie kandidaturet til Mitt Romney.

Tapte to Romney tapte den republikanske nominasjonen i 2008 til John McCain og tapte selve valget mot president Barack Obama i 2012. Likevel ser det ut til at han vil forsøke seg igjen. De to valgkampene har avslørt flere av hans svakheter som kandidat.

Blant annet blir han anklaget for å skifte standpunkt av rent opportunistiske grunner. Som guvernør i liberale Massachussetts var han for rimelige offentlige helsetjenester og selvbestemt abort og mente klimaendringene var menneskeskapte.

Som presidentkandidat i et svært konservativt republikansk felt i 2012 mente han det motsatte. Det hjalp heller ikke at han er styrtrik og har jobbet i det omstridte investeringsselskapet Bain Capital. Mange mener dessuten at han framstår som stiv og uten karisma.

Fra fortida er det også dukket opp stygge historier. Som tenåring ledet han an en gjeng som gikk til angrep på en homofil klassekamerat og skamklipte han. Da familien på 1980-tallet skulle på en ti timer lang tur til Canada, bandt han like greit fast hunden på biltaket. Som ung leder i den lokale mormonerkirka ba han en ung, gravid jente om å adoptere bort barnet fordi det ikke passet seg å være ugift og få barn.

For liberal? Bush var tidligere guvernør i Florida. Han er sønnen til tidligere president George H.W. Bush og «den smarte broren» til tidligere president George W. Bush. Han kan regne med støtte fra sentrale deler av det republikanske partiet. Jeb Bush blir tidvis beskrevet som en teknokratisk elitist, men hans største problem kan være hans egne politiske standpunkter.

Siden han sist stilte til valg for over tolv år siden, har det republikanske partiet svingt kraftig til høyre, og Bush befinner seg langt unna konservative kjernevelgere på områder som utdanning og innvandring. Dersom han stiller må han derfor regne med å bli angrepet hardt fra høyre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media