Plastisk kirurgi

Christinas (37) bryllupsforberedelse endte med koma og hjerneskade. Nå er fire dømt til fengsel

- Riktig at de nå blir dømt, sier Christinas mor. 

BRYSTOPERASJON: En uskyldig brystoperasjon snudde livet på hodet for svenske Christina Hedlund. Foto: Privat / Expressen
BRYSTOPERASJON: En uskyldig brystoperasjon snudde livet på hodet for svenske Christina Hedlund. Foto: Privat / ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2010 skulle da 31 år gamle Christina Hedlund gjøre de siste forberedelsene før sitt eget bryllup.

Hedlund dro til Gdansk i Polen for å gjøre en brystoperasjon. Det snudde livet på hodet for den svenske familien.

Den nå 37 år gamle kvinnen havnet i koma og fikk en omfattende hjerneskade, som følge av inngrepet.

I går ble fire ansatte ved den polske klinikken dømt til fengsel.

- Jeg har hele tiden hatt et håp om at de skulle dømmes. Jeg anser det som helt riktig at de nå blir dømt til fengsel, sier Ann-Katrin Berggren, Christina Hedlunds mor til Aftonbladet.

To sykepleiere, én lege og klinikksjef dømt

Ifølge den svenske avisa dømmes anestesilegen til halvannet års fengsel og fire års yrkesforbud.

En av sykepleierne dømmes til 22 måneder fengsel og en annen til 18 måneders fengsel. Begge to får yrkesforbud i fire år. Sjef for klinikken dømmes til ti måneders fengsel og to års yrkesforbud.

- Jeg har snakket med Christinas mor og innad i familien kan man nok si at man gjerne ville se en strengere straff og at man mye tydeligere tok stilling til legitimiteten til disse legene og sykepleierne, forteller Bengt Wahrolén, Hedlunds advokat, til Dagbladet.

Han er ansatt av vergen som tar hånd om 37-åringens økonomiske interesser. For Wahrolén er det først og fremst skadeerstatning som står i sentrum.

- Vi driver nå en erstatningssak mot klinikken på 12 millioner kroner. Det er snakk om alt av inntekt og pensjon som hun ellers ville fått i løpet av livet. Samtidig er det viktig at de skyldige også blir straffet.

Til nå har Hedlund fått mindre erstatningsbeløp - nok til å dekke de viktigste utgiftene, ifølge advokaten.

- Hun får terapibehandlinger og moren forteller at hun har blitt litt bedre, at hun i større grad gir en respons når man kommuniserer med henne. Christina flyttet hjem til moren for en stund siden og gjennom forsikring får hun assistanse hele døgnet. Det har nok hatt stor betydning for henne å ha et rolig miljø rundt seg.

Forfalsket journal

Brystoperasjonen var en gave fra Hedlunds tidligere samboer og ble bestilt via det svenske selskapet Medica Travel, som jobber med plastiske operasjoner i Polen.

Den ansatte ved Medica Travel, som sendte Christina Hedlund til det polske sykehuset, har tidligere uttalt at han ikke har ansvar for konsekvensene av inngrepet.

- Sykehuset har det medisinske ansvaret. Mitt ansvar er å velge riktig sykehus og en kvalifisert kirurg, sa han til Aftonbladet i 2010.

Dager senere kom det imidlertid fram at en lege ved det polske sykehuset hadde forfalsket Hedlunds pasientjournal.

Der skal det blant annet ha stått at Hedlund hadde våknet etter inngrepet og at hun var i stand til å orientere seg. På dette tidspunktet lå 37-åringen fortsatt i koma.

På samme tidspunkt fikk en av legene ved sykehuset sparken.

Avsløringen kom fram i den polske avisa Gazeta Wyborcza, og førte til at politiet opprettet etterforskning.

Det polske sykehuset skal heller aldri ha hatt rett til å utføre plastisk kirurgi. Flere av sykepleierne skal ha forsøkt å varsle avdelingssjefen like etter hendelsen, uten hell.

Avdelingslederen fikk umiddelbart sparken etter at saken ble kjent.

- Det kan stilles spørsmålstegn ved alt som står i journalen, sier medisinsk ansvarlig i regionen, Jerzy Kapinski, til Gazeta Wyborcza.

- Det finnes en risiko

Hedlunds tidligere samboer fortalte for første gang sin historie i SVTs «Uppdrag gransking». Der advarte han andre kvinner mot skjønnhetspresset.

- Det skapes et trykk i mediene om å se perfekt ut. Og nå er det så normalt å operere seg at det ikke er like vanskelig å ta en slik beslutning som før. Jeg har aldri hørt om at det har gått så galt før, men man må vite at det er en risiko, uttalte han.

I serien kom det også fram at mange av de ansatte visste at pasientene som kom til sykehuset, ble utsatt for en fare.

Expressen skriver at de plastiske operasjonene gjennomført i tillegg til normal virksomhet. Sykehuset skal ikke ha hatt tillatelsene i orden, pasientene skal ha blitt skrevet inn på avdeling for karkirurgi og ble etterlatt til seg selv etter operajonene.