Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Christine Meyer

Christine Meyer ferdig som SSB-sjef. Fratrer ved midnatt

Beholder lønn og pendlertillegg i et halv år og får dekket advokatutgifter og flyttekostnader etter forhandlinger med Finansdepartementet.

I FORHANLDINGER: SSB-direktør Christine Meyer og Finansdepartementet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I FORHANLDINGER: SSB-direktør Christine Meyer og Finansdepartementet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SSB-direktør Christine Meyer fratrer som SSB-sjef ved midnatt i dag, det bekrefter hun selv i en pressemelding, ifølge NTB.

Hun har i helga sittet i intense forhandlinger med Finansdepartementet om å gå av etter de siste to ukers turbulens rundt byrået.

Nå har de landet en sluttavtale.

- Jeg var opptatt av å få en avtale som tåler offentlighetens lys, og det mener jeg denne gjør, sier Meyer til Dagbladet.

Hun sier det har vært krevende forhandlinger, men er glad for å ha fått en avklaring.

- Det er tre hensyn jeg har vært opptatt av å ivareta gjennom avtalen. Aller viktigst har det vært å få en rask avklaring med Finansdepartementet for å skape ro i SSB. Dernest har jeg stilt krav om at det ikke skal være noen form for klausul som innebærer at jeg ikke kan snakke fritt etter at avtalen er inngått, sier Meyer i en pressemelding.

- Det tredje hensynet som har vært viktig for meg er at det gjennom avtalen ikke gis et inntrykk av at Finansdepartementet hadde grunnlag for å gå til oppsigelse, sier hun videre.

Advokatutgifter og flyttekostnader

Avtalen innebærer at Meyer beholder lønnen, inkludert pendlertillegg, i et halvt år. Deretter kan hun motta lønn fram til 15. november neste år, men avkortet for annen inntekt over 10 000 kroner.

Hun får også dekket advokatutgifter og flyttekostnader, ifølge NTB. Avtalen innebærer, ifølge Nettavisen:

  • Nåværende lønn, inkludert pendlertillegg (utgjør 1,6 millioner kroner, journ. anm.) de første seks månedene, det vil si fra 12. november til 31. mai 2018.
  • Nåværende lønn, eksklusiv pendlertillegg (utgjør 1,4 millioner kroner, journ. anm.) og med avkorting mot lønn- og næringsinntekt over 10.000 fra 1. juni til 15. november 2018.
  • Dekning av flyttekostnader begrenset til 30.000 kroner.
  • Dekning av advokatbistand etter regning begrenset oppad til et salær pålydende 175.000 kroner.

Før helga fortalte finansminister Siv Jensen at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer som leder av SSB. Det var likevel tydelig at Meyer ikke ville gå av uten videre, og de to partene har forhandlet både i dag og i går.

- Jeg er glad for at vi har kommet til enighet. Som øverste ansvarlige i SSBs eierdepartement, er det viktig for meg å bidra til å skape ro og gjenvinne tillit til arbeidet som byrået gjør, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Finansdepartementet vil konstituere ny administrerende direktør i SSB så snart som mulig. Departementet vil i dag bedt styret i byrået om å peke ut en person som kan fungere som leder av virksomheten inntil videre.

- Ville ha to års etterlønn

Meyers advokat Dag Steinfeld bekrefter i ettermiddag overfor Dagens Næringsliv at forhandlingene nå er i en sluttfase, og at partene er nær å få en avtale.

Steinfeld har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Avisa skriver også at Meyer skal ha bedt om to års etterlønn i forhandlingene.

Kilder DN har snakket med bekrefter at Christine Meyer er tilbudt seks måneder med full lønn for å slutte. Etter det DN kjenner til har Meyer selv krevd to år med etterlønn.

I arbeidskontrakten mellom departementet og Meyer har hun etter det DN kjenner til i utgangspunktet tre måneder med full lønn hvis hun skulle trekke seg.

Verken Meyer eller hennes advokat har kommentert opplysningene overfor avisa.

- Handler noe om økonomi

I går lot Meyer seg intervjue av Aftenposten.

- Det er klart at det handler noe om økonomi, sa SSB-sjefen, men la til at det likevel er viktigere for henne at hun kan snakke åpent etter avgangen.

SSB-sjefen sier i intervjuet at Finansdepartementet prøver å legge begrensninger på hva hun kan fortelle om konfliktene med minister Jensen.

- I noen skisser fra Finansdepartementet har det stått at jeg bare skal uttale meg «høvelig». Det er uklart for meg hva det betyr, men det har vært et ønske fra Finansdepartementet, sier Meyer.

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hun framholder at hun har et sterkt ønske om å kunne snakke åpent om det som har skjedd.

- Da må ikke noen kunne komme etterpå og si at jeg har snakket «uhøvelig», sier hun.

- Tynt grunnlag

IKKE FERDIG: SSB-sjef Christine Meyer møtte pressen. Hun avviser blant annet at hun er ferdig i jobben. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hun opplyser også at hun har skaffet til veie en juridisk uttalelse som vurderer hvorvidt hun kan sies opp.

- Konklusjonen er at det er tynt grunnlag for å si meg opp, konstaterer SSB-sjefen overfor Aftenposten.

Hun opplyser for øvrig at når avgangsforhandlingene er sluttført, returnerer hun til sin gamle stilling som professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Finansdepartementet, ved kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen, viser til at Meyer og hennes advokat Dag Steinfeld har bedt om konfidensialitet rundt de pågående forhandlingene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!