Christines drone kan revolusjonere forståelsen av havet

- Jeg håper dronen kan bidra til å opplyse folk om livet i havet, sier droneutvikler Christine Spiten.

ENGASJERT: Christine Spiten er sterkt engasjert i miljøet, og håper at undervannsdronen vil bidra til å opplyse folk om hvordan situasjonen er for verdenshavene. Foto: Privat.
ENGASJERT: Christine Spiten er sterkt engasjert i miljøet, og håper at undervannsdronen vil bidra til å opplyse folk om hvordan situasjonen er for verdenshavene. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av en måneds lang ekspedisjon tvers over Atlanterhavet - via Ascension Island og til Brasil - skal 25 år gamle Christine Spiten få muligheten til å teste prototypen på en undervannsdrone for forbrukermarkedet.

- Det er et verktøy som gjør at man kan se under vann. Da kan man for eksempel stå på land og få bilder og video av det dronen finner på havdypet. Så langt kan dronen gå ned til 100 meter, og det er dypere enn dykkere kan, sier Spiten.

Hun er prosjektingeniør, medgründer og medeier i BluEye Robotics AS, som utvikler undervannsdroner for forbrukermarkedet. Sammen med Erik Dyrkoren, Borja Serra og Mauro Candeloro har hun utvklet dronen som nå skal testes.

Marin forsøpling og helse Spiten er en av 14 kvinner som om en knapp uke setter seil fra Dakar i Senegal. Ferden går over Atlanterhavet. Alle om bord i den 72 fots lange seilbåten Sea Dragon har sine spesialfelt og prosjekter. Hun forteller at marinbiologer, ingeniører, leger og seilere er blant dem som skal delta på ekspedisjonen, og at alle har det samme overordnede målet.

- Målet er å undersøke sammenhengen mellom marin forsøpling og helse. Vi har for eksempel en overflatetrål som henger etter båten når vi er ute på havet, og med den samler vi opp alt som kommer i vår vei. Enkelte typer plast - slik som du finner i en vanlig brusflaske - tar det opptil 450 år å bryte ned, forteller Spiten.

Hun er spent på å lære av de andre fagområdene som skal delta på ekspedisjonen, men gruer seg også litt til å se hvilke mengder plast som driver rundt på havet. Underveis går de i land på Ascension Island, verdens tredje fjerneste øy, der hun håper på å få muligheten til å oppdatere bloggen hun driver - Devocean - med bilder og video fra undervannsdronen.

Nina Jensen, generalsekretær i WWF, synes dronen har et interessant potensiale.

DRONEN: Dette er dronen som snart skal bli med droneutvikler Christine Spiten på en ekspedisjon fra Senegal til Brasil. Foto: Privat.
DRONEN: Dette er dronen som snart skal bli med droneutvikler Christine Spiten på en ekspedisjon fra Senegal til Brasil. Foto: Privat. Vis mer

- Den kan skaffe til veie verdifullt bildemateriale og filmmateriale av hva som foregår under havoverflaten. Vi må gjøre noe med alle menneskelige aktiviteter som legger press på havet, som for eksempel oljeutvinning, gruvedrift, fiske, forsøpling og utslipp, sier Jensen.

- Viktig at folk vet Spiten og Jensen synes det er viktig å opplyse folk om hvordan situasjonen er for verdenshavene i dag. Spiten trekker frem artsmangfoldet som eksempel på hvorfor: det er flere arter i havet enn i regnskogen, men mye av dette står i fare om man ikke gjør noe for å redusere utslipp og forsøpling.

- Bare 15 prosent av søppelet i havet skyldes i land, mens 15 prosent driver rundt på havet. 70 prosent kan vi ikke se fordi det har havnet på bunnen av havet. En undervannsdrone vil gjøre at både forskere og forbrukere kan se hvordan havet påvirkes. Det skal sies at dette bare er ett av bruksområdene for dronen. Den gir oss øyne under vann, og da er det bare nysgjerrigheten som setter grenser, sier Spiten.

Jensen er også bekymret for situasjonen, men fremhever at havenes største problemer ikke er forsøpling:

- Livet i havet er blitt halvert på drøyt 40 år. En betydelig innsats må til for å gjøre noe med dette, men hovedtrusselen er klimaendringer og havforsuring. Dette er ikke noe en drone kan løse opp i.

Spiten forteller at dronen på mange måter vil erstatte en dykker, fordi den kan gå dypere og komme til på steder som er vanskelige å komme til. I tillegg vil brukeren få muligheten til å dele en videoav det dronen har sett. Risiko kan i tillegg reduseres om man i farlige redningsoppdrag sender inn en slik drone for å finne savnede folk, i stedet for å risikere redningsmannskapets liv.

Vil ikke legge skylden på noen Hun forteller at hun ikke blir med på ekspedisjonen for å få en mulighet til å legge skylden på noen, men for å få en mulighet til å opplyse.

- Jeg har ikke sagt ja til å være med på denne ekspedisjonen fordi jeg skal gå rundt med en pekefinger og fortelle folk hva de gjør feil. Men jeg synes det er viktig å gjøre folk bevisste på situasjonen, og at de har et valg. I tillegg kan dette være med på å ta opp dialogen med myndighetene, som kan sette inn tiltak og gjøre det lettere for forbrukerne å finne frem og styre unna produkter.

Jensen sier at droner og annen teknologi er viktig for å bekjempe klimaendringer og forurensning, men understreker at man ikke kan forvente at teknologi vil være løsningen.

FLYTENDE: Dronen i vann, fotografert under en gjennomgang. Foto: Privat.
FLYTENDE: Dronen i vann, fotografert under en gjennomgang. Foto: Privat. Vis mer

- Ikke noen teknologi kan være løsningen på alle problemer. Vi kan ikke vente, for vi må gjøre det som skal til her og nå. Man ser nye forslag til løsninger hver dag, men det er veldig enkelt for politikerne å skyve teknologi foran seg i stedet for å gjøre det man må gjøre, sier Jensen. Hun understreker at hun er positiv til den nye teknologien, men at man ikke skal tro at den kan løse alle problemer.

Neste drone på markedet i 2016 Undervannsdronen skal testes i de ulike forholdene ekspedisjonen byr på, og neste prototype kommer på markedet allerede høsten 2016. Erfaringene fra denne ekspedisjonen vil brukes i utviklingen av den kommende prototypen.

Dronen som skal brukes i denne omgang måler omkring 50 x 50 cm, men neste prototype vil være en tredjedel av dette. I tillegg ønsker droneutviklerne å gjøre den billigere og mer stabil, men også trådløs. En slik drone vil kunne gå enda dypere enn den nåværende dronen.
Sammen med fire andre har Spiten jobbet med ideen til undervannsdronen siden høsten 2014, men det var først sommeren 2015 at selskapet BluEye Robotics AS ble etablert.