Christines drone kan revolusjonere forståelsen av havet

- Jeg håper dronen kan bidra til å opplyse folk om livet i havet, sier droneutvikler Christine Spiten.

ENGASJERT: Christine Spiten er sterkt engasjert i miljøet, og håper at undervannsdronen vil bidra til å opplyse folk om hvordan situasjonen er for verdenshavene. Foto: Privat.
ENGASJERT: Christine Spiten er sterkt engasjert i miljøet, og håper at undervannsdronen vil bidra til å opplyse folk om hvordan situasjonen er for verdenshavene. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av en måneds lang ekspedisjon tvers over Atlanterhavet - via Ascension Island og til Brasil - skal 25 år gamle Christine Spiten få muligheten til å teste prototypen på en undervannsdrone for forbrukermarkedet.

- Det er et verktøy som gjør at man kan se under vann. Da kan man for eksempel stå på land og få bilder og video av det dronen finner på havdypet. Så langt kan dronen gå ned til 100 meter, og det er dypere enn dykkere kan, sier Spiten.

Hun er prosjektingeniør, medgründer og medeier i BluEye Robotics AS, som utvikler undervannsdroner for forbrukermarkedet. Sammen med Erik Dyrkoren, Borja Serra og Mauro Candeloro har hun utvklet dronen som nå skal testes.

Marin forsøpling og helse Spiten er en av 14 kvinner som om en knapp uke setter seil fra Dakar i Senegal. Ferden går over Atlanterhavet. Alle om bord i den 72 fots lange seilbåten Sea Dragon har sine spesialfelt og prosjekter. Hun forteller at marinbiologer, ingeniører, leger og seilere er blant dem som skal delta på ekspedisjonen, og at alle har det samme overordnede målet.

- Målet er å undersøke sammenhengen mellom marin forsøpling og helse. Vi har for eksempel en overflatetrål som henger etter båten når vi er ute på havet, og med den samler vi opp alt som kommer i vår vei. Enkelte typer plast - slik som du finner i en vanlig brusflaske - tar det opptil 450 år å bryte ned, forteller Spiten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer