- Christoffer døde ikke av hodeskaden alene

Nevropatolog Kari Skullerud kan ikke med sikkerhet si hva Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Dagen med sakkyndige retssmedisinere og vaktlegene fra Tønsberg sykehus, som var til stede og tok i mot Christoffer etter at han døde, ble en vond dag for mange i Tønsberg tingrett. Der sitter Christoffers mor tiltalt for medvirkning til mishandel av sønnen, slik at han døde om kvelden den 2. februar 2005.

Spesielt barnelege Ulf Ljungblad fortalte retten at hadde han hatt dagens erfaring da han behandlet Christoffer for skader 14 dager før gutten døde, ville han nok ha stilt helt andre spørsmål enn det han gjorde da. Også legen Martin Handeland kunne i ettertid se at ting burde vært håndtert annerledes.

Men det var først og fremst de sakkyndige som rikk råde rettslokalet. De tegnet et bilde av vold mot Christoffer som savner sidestykke. Utallige nye og gamle skader fra hodet til leggene, der den mest omfattende skaden var stump vold mot venstre tinninglapp, som resulterte i et 17 centimeter langt brudd på hodeskallen, ble vist på bilder. Bidler så sterke at publikum måtte forlate salen før forklaringene tok til. Selv tiltalte valgte etter hvert å forlate rettslokalet.

Vanskelig konklusjon - Christoffer døde ikke av hodeskaden alene, sier nevropatolog og overlege Kari Skullerud til Dagbladet.

Hun forklarer dette med at skadene på hjernen ikke var store nok.

- Dessuten skal vi komme med en konklusjon ifølge regelverket, og unngå antakelser. Derfor er det vanskelig å si noe sikkert, forklarer Skullerud.

Ikke spekulere Hva Christoffer egntlig døde av, vil hun ikke spekulere i. Men at gutten sjøl var i stand til å gjøre handlinger som kunne ende med døden, som for eksempel å stappe papir i munn og nese, avviser hun konsekvent.

20120327: Nevropatolog og overlege Kari Skullerud, rettssakkyndig i Christoffersaken, Tønsberg Tingrett. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
20120327: Nevropatolog og overlege Kari Skullerud, rettssakkyndig i Christoffersaken, Tønsberg Tingrett. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

- Alt er naturligvis mulig, men jeg anser dette for helt usannsynlig. Han ville ha veldig vondt i hodet, kaste opp og være svært rørete, hevdet Skullerud.

Om epilepsi, som følge av skaden, kan ha bidratt til døden er ikke utelukket. Men de sakkyndige bevtiler også dette.

Tapetmerker Det de medisinks sakkyndige hentet fram, fra blant annet obduksjonen, er at Christoffer ble utsatt for meget hard vold mot hodet.

- Det må  ha vært kraft. Mønsteret vi fant i hodet samsvarer med mønsteret i tapeten på rommet, fortalte Ole Torlvei Rognum.

Fart og kraft Rettens administrator, Idar E Pettersen, ønsket et klarere bilde av hva som må til for å frambringe en slik skade. Men ingen av rettsmedisinerne ønsket å gi noen forklaring. De nøyde seg med å si at det skal en god del mer til enn at en gutt på 130 centimeter og 27 kilo faller i gulvet.

På nytt For mange kan det være vanskelig å forstå at retten på ny skal gjennomgå alle bevisene, som ledet til at Christoffers stefar ble dømt for mishandling med døden til følge.

Aktor, Kjetil Baustad Egelie, forteller til Dagbladet at slik er det kun fordi det nå er mor som står tiltalt.

- Da må vi prøve alt på nytt, sier han.

KLAR TALE: Professor Ole Torleiv Rognum (til venstre foran) og nevropatolog Kari Skullerud er ikke i tvil om at Christoffer har vært utsatt for meget grov vold. Politiadvokat Kjetil Egelie til høyre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KLAR TALE: Professor Ole Torleiv Rognum (til venstre foran) og nevropatolog Kari Skullerud er ikke i tvil om at Christoffer har vært utsatt for meget grov vold. Politiadvokat Kjetil Egelie til høyre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer