LÆRER I USA: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (t.h.) får en omvisning på Family Justice Center i Brooklyn av direktør Jennifer Decarli. Her er fagpersoner fra en rekke instanser samlet under samme tak for å hjelpe ofre for familievold.Thorkildsen vil ha flere liknende tilbud i Norge. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
LÆRER I USA: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (t.h.) får en omvisning på Family Justice Center i Brooklyn av direktør Jennifer Decarli. Her er fagpersoner fra en rekke instanser samlet under samme tak for å hjelpe ofre for familievold.Thorkildsen vil ha flere liknende tilbud i Norge. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer

- Christoffer har ikke dødd forgjeves

Inga Marte Thorkildsen (SV) mener at norsk helsevesen er altfor dårlig til å følge opp familievold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): New York hadde mer enn 260 000 familievoldssaker i fjor, og i går besøkte barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Family Justice Center i Brooklyn. Her er politi, påtalemyndighet, sosialarbeidere, gjeldsrådgivere og andre fagpersoner samlet på ett sted, slik at voldsofrene raskt kan få hjelp til å løse ulike problemer.

Norge har allerede bygd barnehus etter samme modell, men Thorkildsen vil utvide ordningen til også å omfatte voksne.

- Å samle alle under samme tak er absolutt framtida, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Vil fjerne mørketall I dag presenterer Thorkildsen, justisminister Grete Faremo og helseminister Jonas Gahr Støre en økt satsing på barnehus-modellen hjemme i Norge.

Hun mener behovet for bedre tjenester er stort.

- Bedre tjenester bidrar til at flere tør å søke hjelp, at flere blir trodd, og at det blir flere domfellelser, sier statsråden.

I kjølvannet av Christoffer-saken, hvor Christoffer Kihle Gjerstad (8) ble mishandlet til døde av stefaren i 2005, mener Torkildsen det er dokumentert at helsevesenet må bli mye tøffere.

- Altfor dårlig - Vi er nødt til å få en annen tenkning inn i helsevesenet. De ser veldig mye vold uten at de ser det. De må bli mye tøffere til å spørre.

- Er norsk helsevesen for dårlig til å følge opp familievold?

- I aller høyeste grad. Vi har mange som er flinke, og det er en positiv utvikling, men det er altfor dårlig i forhold til hvordan det burde være. De kan spille en nøkkelrolle i å avdekke, forebygge og melde fra, sier Thorkildsen.

Hun mener alle må lære av Christoffer-saken.

- Christoffer har ikke dødd forgjeves. Det må være en erkjennelse alle i Norge gjør, ikke minst de som kommer i kontakt med barn i skole, helsevesen, sosialtjeneste og barnevern. Alle må tenke på hva vi kan gjøre annerledes, sier Thorkildsen.

VIL FORANDRE: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen vil ha nye tilbud for familievoldsofre. Hun er i New York og lærer om hvordan amerikanere håndterer problemet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
VIL FORANDRE: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen vil ha nye tilbud for familievoldsofre. Hun er i New York og lærer om hvordan amerikanere håndterer problemet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer