- Christoffer kom på skolen som en verdensmester

Læreren forteller om en gutt som forandret atferd det siste halvåret han levde.

RETTEN: Rettssaken mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle, som ble mishandlet til døde av sin stefar, startet i dag. Fra v. bistandsadvokat Knut Gunnar Brindem, politiadvokat Kjetil Egelie og fagdommer Idar E. Pettersen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
RETTEN: Rettssaken mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle, som ble mishandlet til døde av sin stefar, startet i dag. Fra v. bistandsadvokat Knut Gunnar Brindem, politiadvokat Kjetil Egelie og fagdommer Idar E. Pettersen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG: (Dagbladet): Siden tirsdag har saken mot Christoffer Gjerstad Kihles mor gått i Tønsberg tingrett. Hun er tiltalt for passiv medvirkning til at gutten ble mishandlet og til slutt døde i februar 2005. 

Moren har tidligere nektet straffskyld, og onsdag nektet stefaren, som er dømt til åtte år fengsel for mishandlingen, å vitne i retten.

Han og den tiltalte moren har to barn sammen, men disse ble tatt fra moren for noen uker siden grunnet omsorgssvikt.

- En glad og fornøyd gutt I dag vitnet Christoffers kontaktlærer, som var tydelig preget. Hun fulgte Christoffer fra 1. klasse til han døde våren i 3. 

- Da han begynte på skolen, kom han som en verdensmester. Han var fornøyd og glad og hadde selvtillit. Våren i 2. klasse var han også fornøyd. Vi hadde ingen negative tanker om foreldrene, sa læreren i retten.

Det var dette året, i januar, at moren ble sammen med stefaren. En måned seinere flyttet han inn hos henne. Christoffer ble også utredet for ADHD, og begynte etter hvert på medikamentet ritalin.

- Hadde blåveiser I september flyttet familien fra gården hvor de bodde i et hus rett ved siden av besteforeldrene.

- På høsten flyttet familien, og Christoffer endret atferd. Han sluttet å fortelle ting, og da vi spurte hva han hadde gjort, sa han at han ikke husket. Han blir mer stille. 

Hun fortalte også om blåveiser på gutten.

FORSVARER MOREN:  Advokat Thomas Randby forsvarer moren som er tiltalt for passiv medvirkning til at gutten ble mishandlet og til slutt døde av skadene. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FORSVARER MOREN: Advokat Thomas Randby forsvarer moren som er tiltalt for passiv medvirkning til at gutten ble mishandlet og til slutt døde av skadene. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Da vi spurte han om det, sa han at han ikke husket. En gang sa han at han trodde han hadde krasjet med skapet sitt om natta.

I går forklarte broren til tiltalte, Geir Andre Gjerstad, seg om at søsteren forandret personlighet, og at Christoffer ikke ville ha med lekene hjem juleaften 2004. Til bestemoren sa Christoffer at lekene hans ble kastet i peisen, fortalte Gjerstad. 

Antok ritalin-overdose Læreren forklarte at både skolen og SFO var bekymret for gutten, men at de trodde atferdsendringene skyldtes flytting eller ritalin-medisineringen. Christoffer havnet første gang på sykehus 17. januar med uforklarlige blåmerker, rundt to uker før han døde.

Sykepleierne på sjukehuset forklarte i går at de trodde skadene kom som en følge av at Christoffer hadde tatt en overdose med ritalin. 

- Vi fikk beskjed om at det var overdose, forklarte læreren. 

Bestemoren Ragnhild Gjerstad forklarte tidligere i uka at Christoffer svarte at han ikke visste hvordan han fikk blåmerkene

Bekymringsmøte Obduksjonen av åtteåringen viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningsskader. Han ble funnet død i sin egen seng 2. februar 2005.

Dagen før ble moren straksinnkalt til bekymringsmøte. Der fortalte hun at de måtte finne ut hvorfor han hadde uforklarlige kuler og blåmerker.

Moren og læreren ble enige om at moren skulle undersøke om Christoffer kunne få hjelp hos psykolog, og deretter melde fra til læreren. 

 FRUSTRERT:  Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, har gitt ut bok om hendelsen. Hun har kjempet for at datteren skal bli tiltalt. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
FRUSTRERT: Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, har gitt ut bok om hendelsen. Hun har kjempet for at datteren skal bli tiltalt. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

Både Fylkesmannen og Helsetilsynet har kritisert sykkehuset og kommunen for den manglende oppfølgingen av Christoffer.

Dagbladet kommer med mer.