- Christoffer sa til mamma at alle lekene hans ble kastet i peisen

Onkelen fortalte om Christoffers (8) siste julaften i retten i dag.

FORTELLER I RETTEN: Broren til Christoffers mor, Geir Andre Gjerstad, bodde sammen hos foreldrene rett over den tiltalte moren og stefaren. I dag forklarer han seg om sin kjennskap til Christoffers vanskelige liv i retten. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FORTELLER I RETTEN: Broren til Christoffers mor, Geir Andre Gjerstad, bodde sammen hos foreldrene rett over den tiltalte moren og stefaren. I dag forklarer han seg om sin kjennskap til Christoffers vanskelige liv i retten. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Tirsdag startet rettsaken hvor Christoffer Gjerstad Kihles mor står tiltalt for ikke å gripe inn da stefaren mishandlet den åtte år gamle gutten til døde.

Fra før ble stefaren dømt til åtte års fengsel i april 2009. Han og moren har i tillegg to barn sammen, men disse ble for fire uker siden overlatt til barnevernet på grunn av omsorgssvikt.

- Christoffer sa til mamma at alle lekene ble kastet i peisen, forklarte broren til den tiltalte moren, Geir Andre Gjerstad  (29), i Tønsberg Tingrett i dag.

Brant lekene Ifølge han feiret hele familien julaften 2004 sammen på gården til foreldrene. Moren og den dømte stefaren ville hjem tidlig, og broren forklarte at Christoffer ikke ville ta med seg lekene sine.

-Akkurat da stussa jeg, men jeg skjønte hvorfor i ettertid, sa han og fortsatte:

- Christoffer sa  seinere til mamma at alle lekene hans ble kastet i peisen.

Han fortalte også at det var vanskelig å se at det bodde barn i huset etter at stefaren flyttet inn. Tidligere hadde Christoffer fått lov til å ha lekene sine i stua.

MOREN TILTALT:  Moren til Christoffer Gjerstad Kihle er tiltalt for å ikke gripe inn da stefaren mishandlet sønnen hennes til døde. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MOREN TILTALT: Moren til Christoffer Gjerstad Kihle er tiltalt for å ikke gripe inn da stefaren mishandlet sønnen hennes til døde. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Broren bodde på gården fram til 2003, da han var rundt 20 år. Deretter var han ofte på middag hos foreldrene, og da pleide Christoffer også å være med dem. Geir Andre Gjerstad har tidligere fortalt om hvor tungt det er å ønske søsteren sin dømt.

Moren forandret seg - På gården hadde Christoffer det helt enestående. Han var høyt og lavt, og var alltid ute og fant på noe.

Broren beskriver forholdet mellom moren og sønnen som «veldig godt» før stefaren endret dette da han flyttet inn hos familien i februar 2004. Dette var en måned etter de to hadde blitt kjærester. 

-Det ble et strengt regime. Jeg husker søsteren min begynte å parkere bilen 200 til 300 meter unna huset istedenfor å parkere på gårdsplassen. Jeg spurte henne hvorfor, og da sa hun at det var for at Christoffer ikke skulle kaste stein på bilen. Det var uten tvil stefaren sin greie.

Christoffer havnet første gang på sjukehus 17. januar, med  uforklarlige blåmerker. Han ble der to netter, og moren var der sammen med ham.

- Jeg husker det godt. Da han kom hjem fra sjukehuset sto vi ved akvariumet hjemme hos foreldrene mine. Han var helt blå og forslått, forklarte broren.

-Jeg spurte hva som hadde skjedd. Da snudde han seg og så på fiskene. Deretter sa han at han ikke husket noen ting.

Videre forklarte broren at han syntes det var rart, men at han fikk forklart av stefaren og moren at Christoffer hadde falt på et skap.

- Satt som en «voksfigur» Obduksjonen av den åtte år gamle gutten viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningskader. Han døde hjemme i sin egen seng, 2. februar 2005. Papir var stappet ned i både nese og munn.

MISTET NEVØEN: Onkelen til Christoffer, Geir Andre Gjerstad fortalte om Christoffers siste jul. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
MISTET NEVØEN: Onkelen til Christoffer, Geir Andre Gjerstad fortalte om Christoffers siste jul. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Det var moren som ringte nødnummeret og meldte om at sønnen var livløs.

Broren kom til huset etter at ambulanse og politi hadde kommet til stedet. De drev da med gjenopplivning.

- Jeg husker moren satt i sofaen som en «voksfigur», det var som om hun ikke var tilstede. Jeg satt meg ved siden av.

Broren var svært preget da han forklart seg, og brøt sammen i gråt.

- Deretter hørte jeg personalet sa 21.47. Da skjønte jeg at det var over.

Mandag vitnet den biologiske faren i retten. Han hadde sønnen annenhver helg fram til 2004.  Han brøt også sammen og sa sønnen ble mer og mer sint , og gikk fra å være glad til en mer innelukket og sint gutt.

Nekter straffeskyld Da aktor spurte den tiltalte moren til Christoffer Gjerstad om alle sårene, kuttene og blåmerkene samt et svimerke tidligere i uka, svarte hun at Christoffer aldri ville gi henne et svar på hvor de stammet fra.

MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihles ble åtte år gammel. Her på første skoledag. Foto: Privat
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihles ble åtte år gammel. Her på første skoledag. Foto: Privat Vis mer

- Jeg slo meg til ro med det han svarte første gangen, at han ikke husket. Jeg spurte flere ganger, for jeg ville gjerne vite hvordan de hadde oppstått.

Hun nektet straffeskyld, og i går nektet stefaren å forklare seg i retten.

Det er Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad og mannen Gunnar Geir Gjerstad, som har holdt saken i live og jobbet for at deres egen datter skal stilles for retten, tiltalt for medvirkning.